![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Planuję zrobić serwis z darmowy hostingiem fotek, ponieważ mam domenę i serwer z dobrymi parametrami, a wykorzystuje z tego tylko 1GB transferu na miesiąc. I moje pytanie brzmi jak najlepiej zaprojektować zaplecze takiego skryptu, tak aby było to optymalnie zrobione. Rozumież że zamiast pisać strukturanie lepiej jest napisać to obiektowo, z wykorzystaniem sterownika bazy danych + kilka innych rzeczy. Chcę to wykonać optymalnie aby bez sensu nie obciążać serwera, co może doprowadzić do jego padu, a wykorzystanie do tego OOP to już jakiś krok w dobrym kierunku. I moje pytanie brzmi jak zrobić żeby było to optymalnie wykonane, czego się przestrzegać, a co wykorzystać? Zaznaczam że serwis będzie stał bardzo długo ponieważ domene mam jeszcze ważną przez pare lat, serwer to samo, przynajmniej wykorzystam możliwości serwera. Serwer ma włączoną bibliotekę GD i wiele innych, co może się przydać do tworzenia miniatur jak ktoś będzie chciał wykorzystać uploadowaną fotkę jako avatar.
Będę wdzięczny za opinie, sugestie i wasze pomysły w szczególności od osób które miały z tym do czynienie. P.S. Jeżeli zły działa, to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Ten post edytował ExPlOiT 28.04.2008, 15:05:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do tego się z Tobą zgadzam, tylko akurat jestem osobą która lubi uczyć się na własnych błędach, co za tym idzie zdobywać doświadczenie poprzez pisanie kodu od zera i testowanie różnych rozwiązań, czyli gotowce raczej odpadają (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Choć nie zawsze idzie się bez nich obejść. Twoja idea jak najbardziej słuszna, można (a czasem nawet trzeba) uczyć się na własnych błędach. Pamiętaj tylko, że nauka na obcych błędach również jest bardzo dobrym rozwiązaniem. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Poza tym, własne błędy (jakże częste) można śmiało popełniać używając gotowych frameworków. Do tego przyjdzie opanowanie tego, którego używasz... a dzięki używaniu czegoś co wszyscy używają, otwierasz sobie szersze możliwości na rynku pracy. Podsumowując... lepiej uczyć się na czyiś błędach... więc proponuję korzystać z frameworków (które naprawdę teraz już są świetne) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 15:49 |