![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przerobiłem troche znaleziony w internecie kod i wygląda on następująco:
index.php
rejestruj.php
1. czy jest ten skrypt bezpieczny? jeśli nie to jakie zmiany proponujecie 2. jak zabezpieczyć najlepiej w md5() hasło do bazy danych?
3. użyłem funkcji preg_match do zabezpieczenia formularza ale działa on tylko dla jednej zmiennej $login lub $haslo:
gdy próbuje napisać tak(by obydwa pola formularza zabezpieczyć, bo co mi da że pole loginu zabezpiecze tylko jeśli w polu hasła można wpisać co sie chce..):
to pojawia sie błąd. jak tego użyć by zabezpieczyć obydwa pola? PS nie mam pojęcia dlaczego nie koloruje składni :/ być może kod html to powoduje ale nie wiem... Ten post edytował predator 16.04.2008, 16:35:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Swoją drogą, tak trochę zbaczając z tematu, to po co Ci login/hasło o wartości wyłącznie "0"...? IMHO, trochę bez sensu... Nie... Mam formularz i jak ktoś wpisze hasła błędne to wyświetla mu że błędne, jeśli ktoś nie wpisze nic lub uzupełni tylko jedno pole to pojawia sie informacja że musi wypelnić pola wszystkie. I teraz o to mi chodzi że ktoś np wpisuje login jakiś i później sobie np. zapomniał hasła i wpisze liczbe 0 zamiast np 1 czy 55 lub celowo wpisze jako hasło liczbe zero i zamiast pojawić sie informacja że dane są nie poprawne to formularz reaguje tak jakby ten koleś nie wypełnił wszystkich pól a przecież wypełnił (tyle że wpisał 0). Chce po prostu by formularz po wprowadzeniu liczby 0 czy to w polu login czy w polu hasło informował ze jest to nie poprawne hasło a nie jak teraz że nie zostało nic wprowadzone. Cytat Cytatale parse errory dalej sie pojawiają :/ To popraw kod, aby ich nie było. Może brakujący średnik/cudzysłów/etc? Wykaż trochę swojej inwencji i zajrzyj do manuala/googli. Chodziło mi tu nie o to że coś w kodzie źle napisałem tylko zwyczajnie chciałem takie zabezpieczenie później zrobić po napisaniu już kodu by użytkownik nie widział błędów (jeśli by ewentualnie jakieś miały miejsce). Ale ta funkcja (error_reporting(0)(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) nie blokuje błędów parsowania. Ten post edytował predator 22.04.2008, 18:36:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 20:21 |