![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przerobiłem troche znaleziony w internecie kod i wygląda on następująco:
index.php
rejestruj.php
1. czy jest ten skrypt bezpieczny? jeśli nie to jakie zmiany proponujecie 2. jak zabezpieczyć najlepiej w md5() hasło do bazy danych?
3. użyłem funkcji preg_match do zabezpieczenia formularza ale działa on tylko dla jednej zmiennej $login lub $haslo:
gdy próbuje napisać tak(by obydwa pola formularza zabezpieczyć, bo co mi da że pole loginu zabezpiecze tylko jeśli w polu hasła można wpisać co sie chce..):
to pojawia sie błąd. jak tego użyć by zabezpieczyć obydwa pola? PS nie mam pojęcia dlaczego nie koloruje składni :/ być może kod html to powoduje ale nie wiem... Ten post edytował predator 16.04.2008, 16:35:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Nie wiem jak takie błędy wywołać ale skoro tamten błąd sie pojawił to inne też zapewne sie pojawią. Błąd składni uniemożliwia działanie skryptu. Reszta (notice, warning) nie. Cytat Ale pliku php nie można podejrzeć podobno, tylko jakimiś zapytaniami lub jakoś inaczej. Są też programy do ściągania stron ale one tylko w html'u ściągają? albo sie myle? Cytat Jakich błędów sie wystrzegać by nikt np w swoim skrypcie includując mój index.php nie podejrzał zakładając ze w tym index.php jest hasło? No, w Twoim wypadku jest OK; IMHO najbezpieczniej trzymać dane autoryzacyjne właśnie w ten sposób - jako parametry funkcji, a nie jako zmienne w jakimś pliku konfiguracyjnym. Można również w taki sposób, ale dodawaj np. usuwanie danych ze zmiennej konfiguracyjnej zaraz po podłączeniu, wyłącz wyświetlanie błędów, a jeśli nie chcesz (czasem się przyda), to utwórz własnego handlera (patrz: set_error_handler" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i np. loguj je do pliku. Cytat Zastosowałem mysql_escape_string razem z htmlspecialchars. Czy może to tak być? Do md5" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nie musisz żadnej funkcji zabezpieczającej stosować, bo ona Ci nie zwróci żadnych znaków, które mogłbyby "popsuć" zapytanie (pomijam przypadek, w którym funkcja byłaby uszkodzona, ale dużo bardziej jest prawdopodobne, że ktoś włamie się na serwer i podejrzy interesujące go pliki). Swoją drogą, nie rozumiem, po co dodatkowo dajesz htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual przy zapytaniu. Bardziej kłopotliwe, bo znaki specjalne zamieni na encje (więcej miejsca w bazie; nazbiera się więcej loginów i trochę miejsca zajmie. Fakt, wartości znikome, ale grosik do grosika...). Ten post edytował erix 20.04.2008, 20:05:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 10:22 |