![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam. Chcę opracowac system, który by pokazywał użytkowników online. Obmyśliłem sobie tak, że w tabeli `users` mam pole `online`. Podstawowa wartośc tego pola to 0. I teraz skrypt:
Mam nadzieje, że kumacie ten skrypcik, ale dla tych co nie kminią go wytłumacze. Skrypt logujący. Po zalogowaniu zmienia wartośc w polu `online` z 0 na 1. Jeżeli user kliknie na wyloguj to zmienia z 1 na 0. I teraz mam problem. Jak user zamknie przeglądarke to ta wartośc sie nie zmienia czyli jest nadal online. Jak zrobic ze po zamknieciu strony wartośc sie zmienia?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Thx. Wyciągne z tego skryptu wnioski i napisze własny skrypt na własne potrzeby (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
Skopiowałem ten skrypt. Ciapke zmodyfikowałem, ale jak sie zastanowiłem to mnie przeraziła jedna rzecz, amianowicie przyjmijmy, że user zamknoł przeglądarke i skrypt ktory usunie dane jest nie aktywny czyli ten user bedzie nadal aktywny. Czy dobrze myśle?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skopiowałem ten skrypt. Ciapke zmodyfikowałem, ale jak sie zastanowiłem to mnie przeraziła jedna rzecz, amianowicie przyjmijmy, że user zamknoł przeglądarke i skrypt ktory usunie dane jest nie aktywny czyli ten user bedzie nadal aktywny. Czy dobrze myśle?? Dorze myślisz.Dlatego wszystkie takie skrypty są opatrzone błędem. Jak dużym to zależy od Ciebie. Zwróć uwagę, że często widzi się napisy jak na tym forum: 82 użytkowników aktywnych przez ostatnie 15 minut Zwyczajowo użytkownika uznaje się za aktywnego przez pewien czas po jego ostatniej akcji. Jak długi to czas? To zależy od Ciebie i natury serwisu. 5min., 10min., 15min., ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 13:58 |