![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przerobiłem troche znaleziony w internecie kod i wygląda on następująco:
index.php
rejestruj.php
1. czy jest ten skrypt bezpieczny? jeśli nie to jakie zmiany proponujecie 2. jak zabezpieczyć najlepiej w md5() hasło do bazy danych?
3. użyłem funkcji preg_match do zabezpieczenia formularza ale działa on tylko dla jednej zmiennej $login lub $haslo:
gdy próbuje napisać tak(by obydwa pola formularza zabezpieczyć, bo co mi da że pole loginu zabezpiecze tylko jeśli w polu hasła można wpisać co sie chce..):
to pojawia sie błąd. jak tego użyć by zabezpieczyć obydwa pola? PS nie mam pojęcia dlaczego nie koloruje składni :/ być może kod html to powoduje ale nie wiem... Ten post edytował predator 16.04.2008, 16:35:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Poczytaj o preg_match Szukałem długo jak zrobić, kombinowałem ale nic... I dlatego tu napisałem. Cytat Musisz gdzieś podać hasło "surowe", inaczej się nie połączy. Wyłącz raportowanie błędów, postaraj się uniemożliwić dostęp do podglądu źródła skryptu. Użyje require() ale gdzie dać ten plik includowany jeśli adres strony z logowaniem to www.jakas_strona.pl/index.php ? Katalog tego pliku powinien być wyżej niż index.php ale wyżej sie nie da chyba. Cytat Zamiast htmlentities w zapytaniu lepiej użyj mysql_escape_string. Dlaczego uważasz że takie rozwiązanie lepsze? PS Wstawiam na początku error_reporting(0); by nie wyświetlało błędów i nie ma reakcji na tę funkcję, errory dalej sie pojawiają. Wstawiałem na początku przed session_start(), wstawiałem też przed tą linią:
i nie działa Ten post edytował predator 16.04.2008, 16:37:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 03:50 |