Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wstawianie szablonu w Smarty.
MalyKazio

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Zamierzam zacząć używać na swojej stronie szablonów Smarty. Mam jednak związane z tym pytanie. Nie chcę niczego sknocić, więc wolę najpierw zapytać. Mam stronę o budowie modułowej. Na razie wszystkie dane do wyświetlenia zbieram w zmiennych $naglowek, $strona i $stopka i potem je wyświetlam. Czy możliwe jest stopniowe wprowadzanie szablonów do poszczególnych modułów. Czyli jak np. mam moduł kontakt i odpowiadający za niego plik kontakt.php, który dokłada swoją część do zmiennej $strona (w postaci kodu html). To czy mogę wprowadzić szablon kontakt.tpl dla tego modułu, czy też nie? Czy po zastosowaniu $smarty->display(kontakt.tpl) nie wyrzuca od razu całości do przeglądarki? Mam nadzieję, że ktoś zrozumiał o co mi chodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
guitarnet.pl

Grupa: Zarejestrowani

-----

witam
mojej systemy maja funkcjonalnosc smarty za pomoca xhtml/css

zuwaz ze dla strony index.php generuje tresc w postaci listy divow jeden po drugim wiec po co mi smarty?
prosty listing wg parametrow i dolaczanie statycznego pliku menu , stopki, naglowka, srodek generowany wg parametru z adresu - zadanie dostepu do strony, prosty szybki kod php

za pomoca klas css z latwoscia mozna zmieniac szablony wygladu i do tego wlasnie sluzy smarty
nie mow mi ze pomylilem technologie bo wlasnie przepisalem duzy system spolecznosciowy na xhtml ktory dzialal na smarty wiec moja firma powinn amnie zwolnic (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ) shhhh (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

jedyny powod dla ktorego to zrobilem to optymalizacja, czas generowania strony obciazenie mysql
polecam wyklad Rasmusa z jednej z konferencji PHP, chyba w Seattle "Get rich with PHP", dostepny jest na php.net
poczytaj o wydajnosci przy uzywaniu nadmierenj ilosci include i niepotrzebnych operacjach

domyslam sie ze w niektorych sytuacjach smarty jest konieczny ale szczerze mowiac podczas mojej pracy jeszcze mi sie taka nie przydarzyla
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(guitarnet.pl @ 8.04.2008, 14:40:39 ) *
mojej systemy maja funkcjonalnosc smarty za pomoca xhtml/css
Już tysiące razy na tym forum czytałem opinie ludzi na tematy, o którch nie mają zielonego pojęcia lub swoje pojęcie przeceniają znacznie.
Twoja wypowiedź jest właśnie jedną z takich.

Odpowiedz mi na kilka pytań:
1. Jak za pomocą XHTML realizujesz funkcjonalność pętli?
2. Jak za pomocą XHTML realizujesz funkcjonalność instrukcji warunkowej?
3. Jak za pomocą XHTML realizujesz funkcjonalność przekazywania zmiennych do szablonu?
4. Jak za pomocą XHTML realizujesz funkcjonalność i18n?
5. Jak za pomocą XHTML realizujesz funkcjonalność typu {cycle} lub którejkolwiek z funkcji Smarty: Custom Functions?
6. Jak za pomocą XHTML realizujesz funkcjonalność typu {strip} lub któregokolwiek z modyfikatorów Smarty: Variable Modifiers?
...
..
.

Czy Ty w ogóle wiesz do czego służą szablony Smaty?
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 10:41