![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam nadzieje że zadając to pytanie nie zostane od razu wyśmiany i odesłany do wyszukiwarki... Tworzę komponent dla Joomla. Komponent ten będzie miał za zadanie pobierać pewne dane które są zapisane w bazie serwisu A. Jeśli miał by tylko pobierać dane to by chyba nie było coś skomplikowanego chodzi o to że te dane które są w serwisie A mogą być udostępniane jedynie wybranym stronom www. Teraz moje pytanie: w jaki sposób zrealizować odwołanie się do bazy danych (a może do pliku tworzonego dynamicznie) serwisu A oraz w jaki sposób sprawdzić czy serwis kliencki ma prawo uzyskać dostęp do tych danych? Dane tego serwisu będą również w bazie danych. Będzie tam jego adres. A w wierszach tabeli z której może pobierać dane będzie ID przypisane danemu adresowi. Serwis kliencki będzie mógł u siebie wyświetlać tylko te wiersze z tabeli w serwisie A które zawierają ID tego serwisu. Mam nadzieje że wyraziłem się dość jasno;/ I że mnie zrozumiecie. Z góry dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi. Ten post edytował wojtekkk87 8.04.2008, 16:56:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eh... jednak źle sformuowałem pytanie;/
Nie zrozumiałeś mnie! Główny problem to to że jest jeden serwis główny i kilka innych które chcą współpracować. Głównie chodzi mi o weryfikowanie czy serwis który chce się odwoływać do tego serwisu głównego musi zostać zweryfikowany najlepiej po adresie. I chodzi mi o to jak tej weryfikacji dokonać oraz jak udostępniać te dane serwisom klienckim. Gdybym dał mu dane użytkownika tylko do odczytu dla bazy danych to tak czy inaczej po modyfikacji by swojego kodu mógłby pobierać zmoich tabel to co chce. A tak być nie może. Pobierać może dane tylko takie jak pozwoli mu administracja serwisu głównego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 12:19 |