![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Mam wątpliwość Wiem, ponieważ sam się o tym przekonałem, że można napisać dość zaawansowany skrypt bez użycia żadnej funkcji (własnej). Czy używanie funkcji przyśpiesza działanie skryptów ? Pozdr Oldo |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dzieki funkcja kod staje sie krotszy a przeciez o to chodzi w skrypcie.
Popieram w całości! Piszę właśnie "słup ogłoszeniowy" i wybieranie ogłoszeń zależnych od różnych parametrów za pomocą "if" czy "switch" wymaga sporo kodu, przeważnie powtarzalnego, a stosując: [php:1:4a4099851b] ... // funkcja sprawdzająca kategorię function o_kat($nr) { if ($nr == '') { $wynik = (''); } else { $wynik = ("kategoria = "$nr" "); } return $wynik; } // funkcja sprawdzająca podkategorię (np. markę) function o_pkat($nr, $nr2) { if ($nr == '') { $wynik = (''); } else { if ($nr2 == -1) { $wynik = ("AND pk2 = "0" "); } else { $wynik = ("AND pk2 = "$nr" "); } } return $wynik; } // funkcja sprawdzająca rodzaj transakcji (kupno/sprzedaż) function o_trans($nr) { if ($nr == 1) { $wynik = ("AND transakcja = "k" "); } elseif ($nr == 2) { $wynik = ("AND transakcja = "s" "); } else { $wynik = (''); } return $wynik; } ... [/php:1:4a4099851b] (tak na marginesie, wszystkie te funkcje są zawarte w klasie "ogloszenie") wywołuję funkcje i: [php:1:4a4099851b] ... $ogl = new ogloszenie; $o_kat = $ogl->o_kat($par[1]); $o_pkat = $ogl->o_pkat($par[3]); $o_trans = $ogl->o_trans($par[5]); $sql = "SELECT * FROM tabela WHERE ".$o_kat.$o_pkat.$o_trans; ... ?>[/php:1:4a4099851b] i jednym wywołaniem przeszukiwania bazy wyświetlam to, co trzeba, zależnie od wybranych parametrów. i o to przecież chodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 22:17 |