![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Witam,
mam pewien problem z prościutkim triggerem pod PostgreSQL 8.3:
Całość tworzy się ładnie, bez żadnego błędu. Problem natomiast powstaje w przypadku wykonywania modyfikacji (I, U, D) na tabeli products. Wówczas otrzymotrzymuję błąd: Kod Column "INSERT" does not exits. IF ($1 = "INSERT" OR $1 = "UPDATE") W czym problem? Próbując zmienić "INSERT" itp. na 'INSERT' (jak to jest pokazane w manualu) funkcja w ogóle się nie tworzy - od razu rzuca błędami (oczywiście zmieniam również ' poza ciałem funkcji). Prosiłbym o pomoc, pion Ten post edytował phpion 3.04.2008, 06:11:39 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Dzięki za naprowadzenie. W końcu całość działa:
Mam jednak kilka pytań odnośnie programy pgAdmin III - nie będę zakładał osobnego wątku tylko pozwolę sobie kontynuować w tym: 1. Gdzie ustawia się moment uruchomienia triggera (BEFORE/AFTER INSERT/UPDATE/DELETE) w "kreatorze" triggerów (Funkcje trigger -> Nowa funkcja...). Ja osobiście takowej możliwości nie widzę... 2. Tworząc tabelę "kreatorem" (Tabele -> Nowa tabela...) nie widzę możliwości zamiany kolumn miejscami. 3. Czy gdzieś mogę zobaczyć diagram przedstawiający tabele oraz relacje pomiędzy nimi? Pozdrawiam, pion |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 08:20 |