![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład - jest sobie insert do tabeli, która ma parę checków, jakaś kolumna ma indeks unique
i teraz chcę sobie zrobić w funkcji PL/PGSQL obsługę błędów jak widziałem we wzorze jest tak, że EXEPTION WHEN nazwa_błedu THEN itp itd a nie ma czegoś co by załatwiało wszystko od ręki, bo rodzajów błędów może być sporo i żeby nie szukać w opisach błedów i nie domyslać się jakie to się mogą rzeczy przydarzyć to żeby zrobić na wszystkie błędy |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.postgresql.org/docs/current/sta...-ERROR-TRAPPING
Przeczytaj na samym dole, chyba o to Ci chodziło. Co do wyłapywania większej puli błędów, to jak już pisałem to nie jest obiektowe, nie ma dziedziczenia, więc nie można tego zrobić jak w programowaniu obiektowym. Jedyne co mi przychodzi do głowy to specjalna nazwa która wyłapuje wszystkie, ale to było by bez sensu, bo błędy wyłapujesz te, które wiesz że możesz je poprawić inne lecą dalej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 07:43 |