Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Połączenie poprzez MySQL Administrator
Miklosz
post 31.03.2008, 23:01:49
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Od jakiegoś czasu korzystam z narzędzi dostępnych na mysql.com, tzn. MySQL Administrator, Query Browser itp.
Niestety, gdy próbuję się połaczyć z jednym z serwerów wciąż otrzymuję komunikat o błędzie #2003 (Can't connect to MySQL server on 'xxx' (10061)Could not connect.)
Jak wchodzę poprzez phpmyadmina nie ma problemów, user dla hosta % jest, hasła są poprawne... zgaduję, że może chodzić o zablokowanie połączenia poprzez TCP/IP. phpmyadmin łączy się via UNIX socket

Jak temu zaradzić? Mam dostęp do serwera (do plików) i do terminala, ale nie wiem za co się zabrać winksmiley.jpg
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
nevt
post 2.04.2008, 07:06:26
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
jak już wspomniałem mam pełen dostęp do tego serwera, więc nie muszę się do nikogo zwracać
może ja nie potrafię czytać po polsku, ale wg mnie w pierwszym poście nigdzie o tym nie wspomniałeś... (dostęp do plików i do terminala to nie to samo co pełen dostęp...) cóż, napisz coś więcej (wersja serwera www, MySQL, system operacyjny itp.) ... nie masz w systemie / sieci jakiegoś antywirusa / antytrojana / firewalla / routera który może blokować ruch na tym porcie?
co do sprawdzenia konfiguracji... sprawdz w my.ini czy masz wpisy:
Kod
[client]
port=3306

[mysqld]
port=3306

questionmark.gif

--------------------

-
Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... -
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 21:08