![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Mój problem przedstawia się następująco: chciałbym tworzyć za pomocą .php pliki z rozszerzeniami .xhtml, gdyż dając DOCTYPE xhtml 1.0 Strict lub xhtml 1.1 walidator wywala mi błąd złego rozszrzenia. Jest w php5 jakaś możliwość generowania plików z rozszerzeniami xhtml, czy muszę zdać się na HTML 4.01 Transitional?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi : ) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do następcy HTML - źle napisałem
Cytat("mike") A jeśli chodzi o "następce" HTMLa 4.1 to faktycznie - XHTML 1.1 nim nie jest. Jest to standard przygotowany na innych pomysłach i nie kontynuuje on myśli HTMLa. Rozszerzenie nie ma najmiejszego znaczenia - ważny jest nagłówek (content-type) jaki wysyłasz. Jeżeli masz plik .php na na jego początku dasz (tj. przed wysłaniem jakiejkolwiek treści do przeglądarki)Standardem, który może być nazwany następcę HTML 4.1 jest HTML 5. to zostanie on potraktowany jako dokument XHTML. A jeżeli masz plik .html ale wyślesz nagłówek to zostanie on potraktowany jako obrazek, a nie plik HTML. Cytat To co stosować? HTML 4.1, czekać na HTML 5 i "olać" XHTML? HTML5 jeszcze nawet nie istnieje - a zapewne zdajesz sobie sprawę, że zanim przeglądarki zaczną poprawnie go obsługiwać minie trochę czasu?Jeśli chcesz - możesz używać HTML 4.1, ale obecnie najpopularniejszy jest XHTML 1.0 Strict |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 16:31 |