Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Obiekt i konwersja na string
shine

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Mam taki kod:

1. <?php
  2.  
  3. class szablon {
  4.  
  5.  
  6. public $nazwa_gry;
  7. public $nazwa;
  8.  
  9. public function ustaw_nazwe($nazwa) {
  10. $this -> nazwa_gry = $nazwa;
  11. return $this -> nazwa_gry;
  12. }
  13. }
  14.  
  15. $obiekt = new szablon;
  16.  
  17. echo 'Nazwa gry to' . $obiekt -> ustaw_nazwe('Gra - wojownicy');
  18.  
  19. class naglowki {
  20.  
  21. public $ktory;
  22. public $gdzie;
  23. public $wynik;
  24. public $page_content;
  25.  
  26.  
  27. public function ustaw($ktory,$gdzie)
  28. {
  29. $this -> ktory = $ktory;
  30. $this -> gdzie = $gdzie;
  31.  
  32. $this -> page_content = file_get_contents($gdzie);
  33. $this -> wynik = str_replace($this -> ktory, file_get_contents("$this -> gdzie"), $this->page_content);
  34.  
  35. //echo $this -> wynik;
  36. }
  37.  
  38. }
  39.  
  40.  
  41.  
  42. //$page_content = file_get_contents("pages/main.html");
  43.  
  44. $czesc = new naglowki;
  45.  
  46. $czesc -> ustaw("!!HEADER!!", 'design/header.html');
  47.  
  48. /*
  49. $page_content = str_replace("GORA", file_get_contents("design/common_tags.html"),$page_content);
  50.  
  51. $page_content = str_replace("NAGLOWEK", file_get_contents("design/header.html"),$page_content);
  52. $page_content = str_replace("LEWA", file_get_contents("design/left_column.html"),$page_content);
  53. $page_content = str_replace("PRAWA", file_get_contents("design/right_column.html"),$page_content);
  54. $page_content = str_replace("STOPKA", file_get_contents("design/footer.html"),$page_content);
  55.  
  56. $page_content = str_replace("DOL", $nazwa_gry,$page_content);
  57. echo $page_content;
  58. */
  59.  
  60.  
  61.  
  62. ?>

dostaje blad:
Cytat
Catchable fatal error: Object of class naglowki could not be converted to string in C:\xampplite\htdocs\gra\index.php on line 33

Probowalem na rozne sposoby, ale nie mam pojecia dlaczego taki blad (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

Myślę, że ma trochę racji. Nie do końca oczywiście, bo zakłada, że każdy kod pisany oop jest aplikacją., To nie prawda, bo spora część to biblioteki, które po prostu muszą posiadać settery i gettery, aby mogły pełnić swoje funkcje. Samo podejście jak poniżej:
Cytat
Zamiast tego zażądaj od obiektu klasy Money wykonania odpowiednich działań za Ciebie:

To po prostu pewien styl pisania. Trzeba przy nim bardzo uważać, aby obiekty nie rozrosły się i nie stały obiektami-śmietnikami. Osobiście preferuję wydzielenie osobnych obiektów do wykonania zadań, które zupełnie nie pasują do żadnego dotychczasowego obiektu. Niestety nie bardzo rozumiem też, dlaczego miałbym zepsuć obiekt odsłaniając jego składowe - autor jest w tym bardzo, ale to bardzo mało przekonywujący. Dziwi mnie twierdzenie, że (konkludując) program uważa się za obiektowy, gdy używa setterów i getterów. To nie prawda, bo musi spełnić szereg innych założeń. Mam też obiekcje co do rozumienia pojęcia hermetyzacja przez niego. On ją rozumie (albo jak tak to odebrałem) na jakimś bardzo wysokim poziomie - nie widzi tego, że obiekt powinien dostarczać interfejs i ukrywać swoje flaki, bo może ktoś zechce zmienić np. nazwę składowej.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 12:19