![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 5 Dołączył: 15.04.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam taki kod:
dostaje blad: Cytat Catchable fatal error: Object of class naglowki could not be converted to string in C:\xampplite\htdocs\gra\index.php on line 33 Probowalem na rozne sposoby, ale nie mam pojecia dlaczego taki blad (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Myślę, że ma trochę racji. Nie do końca oczywiście, bo zakłada, że każdy kod pisany oop jest aplikacją., To nie prawda, bo spora część to biblioteki, które po prostu muszą posiadać settery i gettery, aby mogły pełnić swoje funkcje. Samo podejście jak poniżej:
Cytat Zamiast tego zażądaj od obiektu klasy Money wykonania odpowiednich działań za Ciebie: To po prostu pewien styl pisania. Trzeba przy nim bardzo uważać, aby obiekty nie rozrosły się i nie stały obiektami-śmietnikami. Osobiście preferuję wydzielenie osobnych obiektów do wykonania zadań, które zupełnie nie pasują do żadnego dotychczasowego obiektu. Niestety nie bardzo rozumiem też, dlaczego miałbym zepsuć obiekt odsłaniając jego składowe - autor jest w tym bardzo, ale to bardzo mało przekonywujący. Dziwi mnie twierdzenie, że (konkludując) program uważa się za obiektowy, gdy używa setterów i getterów. To nie prawda, bo musi spełnić szereg innych założeń. Mam też obiekcje co do rozumienia pojęcia hermetyzacja przez niego. On ją rozumie (albo jak tak to odebrałem) na jakimś bardzo wysokim poziomie - nie widzi tego, że obiekt powinien dostarczać interfejs i ukrywać swoje flaki, bo może ktoś zechce zmienić np. nazwę składowej. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 12:19 |