![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Na poczatku powiem ze nie jestem totalnie zielony w php :/ Napisałem skrypt rejstracji i logowań. składajaca sie z : -regist.php ( rejestracja uzytkowników) -login.php ( logowanie) -site.html ( strona głowna) zamieszcze te skrypty regist.php
login.php
w sumie wszystko działą rejestruje uzytkowników i loguje. Ale nie tak jakby tego chciał :/ 1. podczas rejestracji nie wymusza na uzytkowniku wypełnienia wszystkich pól :/ 2. Nie sprawadza czy konto o podanej nazwie juz isnieje :/ i tworzy nowe o istniejacej juz nazwie :/ mam jeszcze 3 problem jak wymusić na uzytkowniku aby strone site.html mozna było ogladać dopiero po rejestracji?? Moze to dla was proste rzeczy ale ja mam z tym mały problem :/ POzdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 1.04.2008 Skąd: WARSZAWA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CODE <?php switch($_GET['akcja']) { default: echo("<br /><br /><b>REJESTRACJA</b><hr width=\"100%\"><br /> <form action=\"regist.php?akcja=zarejestruj\" method=\"post\"> Nick: <input type=\"text\" name=\"nick\"><br /> Haslo: <input type=\"text\" name=\"haslo\"><br /> Powtorz Haslo: <input type=\"text\" name=\"haslo2\"><br /> Email: <input type=\"text\" name=\"email\"><br /> <input type=\"submit\" value=\"zarejestruj\"><br /> <input type=\"reset\" value=\"Resetuj\"> </form>"); break; case "zarejestruj": setcookie("nick", time() + 1000000 * 6000000000000); $nick = $_POST['nick']; $haslo = $_POST['haslo']; $haslo2 = $_POST['haslo2']; $email = $_POST['email']; $plik = $nick.".txt"; //deklaracja ścieżki do pliku if(!empty($nick) && !empty($haslo) && !empty($email)) //sprawdza czy nick, haslo i e-mail sa puste. { echo 'Niewypełniono wszystkich pól: <br> <br>'; require ('zamuw.php'); exit; } else if(ereg("[a-z0-9_]", $nick)) //sprawdza czy nick przypadkowo nie zawiera niedostepnych znaków (ogranicz dostępność znaków). { echo 'Wyst±pił bł±d: nick zawiera nieprawidłowe znaki!<br> <br>'; require ('zamuw.php'); exit; } else if($haslo == $haslo2 && strlen($haslo) >= 5) //sprawdza czy haslo jest poprawne i nie mniej niz 5 znaków. { echo 'Wyst±pił bł±d: wpisane hasła nie s± takie same lub zawiera ono mniej niż 5 znaków!<br> <br>'; require ('zamuw.php'); exit; } else if (!file_exists($plik)) // { print('Uzytkownik o nazwie " .$plik. " juz istnieje'); //informacja, że istnieje plik o nazwie $plik na serwerze } else { $plik = $nick.".txt"; $fp = fopen($plik, "w"); flock($fp, LOCK_EX); fwrite($fp, $nick."##".$haslo."##".$email."\n"); flock($fp, LOCK_UN); fclose($fp); echo("konto o nazwie [".$_POST['nick']."] zostalo pomyslnie utworzone !<br /><r /><a href=\"login.php\">ZALOGUJ SIĘ</a>"); break; } } ?> Troche przerobilem ten skrypt rejestracij poniekąt jest opisany. Staralem sie żeby nie bylo bledów lecz nigdy nic nie wiadomo u mnie na krasnalu działa. Myśle ze sie przydałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) . Pozdrawiam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/rolleyes.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 00:16 |