![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Mam wątpliwość Wiem, ponieważ sam się o tym przekonałem, że można napisać dość zaawansowany skrypt bez użycia żadnej funkcji (własnej). Czy używanie funkcji przyśpiesza działanie skryptów ? Pozdr Oldo |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czyli chodzi o trendy :-)
Jednak mnie nie przekonałeś, ponieważ cały czas uważam, że jest to kwestia dobrej organizacji i utrzymania porządku w kodzie. Każdy pisze jak uważa i o ile jego skrypty działają i są czytelne (łatwe do modyfikacji) to uważam, że jego metoda jest dobra. W tym nie jest użyta ani jedna funkcja a wszystkie skrypty były przerabiane wiele razy. Nie jestem przeciwnikiem pisania funkcji ale chciałbym znaleźć sensowny powód, dla którego miałbym zacząć z nich korzystać (przyjęte zasady nie wystarczą) - poruszyłem ten temat ponieważ zauważyłem, że wiele osób pisze funkcje dla banalnie prostych operacji. Proste, wystarczy, ze jakis kawalek kodu wykonujesz drugi raz i juz potrzebna jest funkcja, zeby nie robic tego parenascie razy w wielu miejscach. Takim przykladem ktory mi przychodzi na mysl, jest np. funkcja sprawdzajaca poprawnosc maila. Czy jesli na stronie masz kilka razy sprawdzanego maila to za kazdym razem piszesz taki sam kawalek kodu? Bo ja nie. Banalne operacje? Nie. To jest przewidywanie - cos czego brakuje wiekszosci poczatkujacych programistow. Trzeba umiec przewidziec, ze taka funkcja bedzie mi jeszcze moze gdzies potrzebna i wtedy nie bede musial jej pisac, szukac - bede juz ja mial. Przewidywanie nie zawsze sie sprawdza ale w wiekszosci tak (to zalezy tez od doswiadczenia). Swoja droga ostatnio natknalem sie na jakis archaiczny programik w php ktory byl napisany w jednym pliku z inkludami i ja (pomimo komentarzy) nie za bardzo lapalem o co tam chodzi. Chodzi mi o to, ze Tobie sie wydaje, ze twoj kod jest czytelny bo go znasz - pokaz go innym i zobacz czy oni cos z tego rozumieja - wtedy sie dowiesz jaki jest Twoj kod... Ogolnie - zastanow sie dobrze zanim zaczniesz pisac swoj kod - zastanow sie nad jego przyszloscia i pomysl gdzie moznaby zastosowac funkcje a gdzie one nie sa potrzebne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 14:08 |