Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][SQL] formularz z wykorzystaniem bazy danych
ocalenie

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Chciałbym prosić o kilka wskazówek dla początkującego w wykonaniu formularz z wykorzystaniem bazy danych. Jest trochę o tym na forum, ale ze względu, że nie mam tylko jednego pytania stworzyłem nowy temat. A więc w czym problem:

1. Chcę wykonać formularz, w którym w polu z rozwijaną listą pozycje będą wczytywane z bazy danych.
2. W bazie danych pozycja oprócz nazwy ma podaną również cenę, jak zrobić, żeby po wyborze z listy rozwijanej jakiejś pozycji wyświetlić jej cenę.
3. Jak z czytać wybrane przez użytkownika pozycje i wydrukować je wraz z cenami.

Proszę o pomoc w nakierunkowaniu po krótce tylko jakich użyć metod, z góry dziękuje za jakiekolwiek sugestie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
ocalenie

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, powróciłem do mojego małego projektu. Zrobiłem formularz, połączyłem z bazą, zrobiłem listę rozwijaną. Sam formularz oparłem na tabelach. Składa się z 3 kolumn, które wyglądaja tak:

1. <tr>
  2. <td class="txt">Płyty główne</td>
  3. <td class="txt"><?php
  4. $query = mysql_query("SELECT * FROM plyta_gl ORDER BY nazwa");
  5. echo '<select name="plytagl" style="width :300px">';
  6. while($row = mysql_fetch_array($query))
  7. {
  8. echo '<option name="'.$row['id'].'">'.$row['nazwa'].'</option>';
  9. }
  10. echo '</select>';
  11. ?>
  12. </td>
  13. <td class="txt">cena: </td>
  14. </tr

czyli punkt 1 mam - pytanie, czy jest to poprawne rozwiązanie żeby wsadzać php kawałkami w htmla?

W tym momencie wchodzi punkt 2 mojego problemu. Przeczesałem forum, ale nie znalazłem sposobu jak z wybranej opcji z listy "plytagl" w 2 kolumnie zczytać z bazy cenę i wypisac ją do 3 kolumny ( nie mówię już o pózniejszym sumowaniu cen wszystkich wybranych opcji z list i wypisaniu ich, gdzieś tam poźniej ;])

Moze trzeba to jakoś inaczej rozwiązać? Proszę pomóżcie bo jestem zbyt zielony, żeby samemu się z tego wygrzebać.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.09.2025 - 06:30