![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Mam wątpliwość Wiem, ponieważ sam się o tym przekonałem, że można napisać dość zaawansowany skrypt bez użycia żadnej funkcji (własnej). Czy używanie funkcji przyśpiesza działanie skryptów ? Pozdr Oldo |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wzasadzie to podchodzac do problemu w kategoriach mody mozna by zaprzestac pisania w php i skupic sie na asemblerze i cgi.
Pamietam, ze w Pascalu np. aby stworzyc wieksza aplikacje uzywanie funkcji bylo wrecz przymusowe gdyz ograniczenia w pamieci sprawialy, ze wystepowaly bledy. Istota funkcji jest uproszczenie procesu tworzenia aplikacji, jej przenosnosc i latwosc wykorzystania elementow przez innych uzytkownikow. Mysle, ze nie mozna mowic o funkcjach jako trendy gdyz powszechne stosowanie tego przez programistow jest zwiazane z tym, ze jest to przydatne i potrzebne. Poza tym gdyby np. programisci nie uzywali funckji nie mogl bys korzystac chociazby z prostego polaczenia do mysql'a uzywajac funkcji mysql_connect() musial bys includowac plik i robic inne magiczne rzeczy :/ Natomiast w OOP funkcje (metody) sa nierozerwalne z koncepcja obiektowki i bez ich uzywania nie ma mowy o stoswaniu tej tehniki, ktora mimo, ze jest na topie sprawdza sie w wielu zastosowaniach upraszczajac i przyspieszajac proces budowania aplikacji. Jezeli nie uzywasz funkcji Twoje skrypty moga byc ciezkie do zrozumienia dla osoby, ktora uzywa funkcji. P.S. Zastanawiam sie jak bys napisal np taki kod nie uzywajac funckcji: [php:1:466832da08] $a = WykonajDzialanie( 20, 2, 4 ); $b = WykonajDzialanie( 2, 22, 14 ); $c = WykonajDzialanie( 72, 2, 7 ); $d = WykonajDzialanie( $a, $b, $c ); function WykonajDzialanie( $a, $b, $c ) { return ( ( $a + $b ) * $c ) - $b; }[/php:1:466832da08] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 04:46 |