![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 6 Dołączył: 23.03.2008 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio w jednym z topików w "Przedszkolu" pewna osoba prosiła o pomoc przy swoim skrypcie. Ode mnie osobiście uzyskała pomoc w postaci gotowego zapytani do Google. W odpowiedzi usłyszałem, że Cytat Jesli nie znasz odpowiedzi to nie musisz odsylac do google Chciałem poznać Wasze zdanie. Co jest lepsze - pomaganie przez podanie gotowego kodu czy przez zasugerowanie rozwiązania? Ten post edytował Trobin 29.03.2008, 21:14:05 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja jeszcze dorzucę 3 grosze:
z doświadczenia mogę powiedzieć że większość osób które nie zadają sobie trudu na samodzielne rozwiązanie problemu nie "wyrasta" na dobrych programistów a wręcz przeciwnie. Takie persony tworzą później czarny PR całej branży. Dobry programista nie tylko zna języki programowania i umie się nimi posługiwać, ale potrafi też wyszukiwać informacje a nie zadawać pytania w stylu "czemu to nie działa, pomocy". Większość pewnie się ze mną zgodzi że dobremu programiście potrzebne jest zacięcie pozwalające rozwiązywać problemy, samodzielnie znajdując rozwiązanie. Prawda że w niektórych przypadkach potrzebna jest pomoc osoby trzeciej - bo czasem nie dostrzegamy czegoś wręcz banalnego w naszym kodzie, ale jest to margines, a niestety większość tematów na forach, listach dyskusyjnych itp tyczy się problemów błahych które z łatwością można by rozwiązać przy pomocy manuala lub wyszukiwarki przy odrobinie chęci. Jednak gro osób woli iść na łatwiznę i po prostu zapytać na forum. Czyste lenistwo. I niestety z przykrością muszę powiedzieć że przez pomaganie takim osobą często hodujemy na własnych plecach pasożyty - lub przynajmniej osoby niekompetentne - do programowania trzeba mieć powołanie tak jak do bycia księdzem, nauczycielem czy sportowcem. Nie wystarczy samo to że ktoś mi pomógł tu, ktoś inny tam a ja tylko wkleiłem i działa więc jestem "wielki programista". Smutna rzeczywistość (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 06:00 |