![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 6 Dołączył: 23.03.2008 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio w jednym z topików w "Przedszkolu" pewna osoba prosiła o pomoc przy swoim skrypcie. Ode mnie osobiście uzyskała pomoc w postaci gotowego zapytani do Google. W odpowiedzi usłyszałem, że Cytat Jesli nie znasz odpowiedzi to nie musisz odsylac do google Chciałem poznać Wasze zdanie. Co jest lepsze - pomaganie przez podanie gotowego kodu czy przez zasugerowanie rozwiązania? Ten post edytował Trobin 29.03.2008, 21:14:05 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 6 Dołączył: 23.03.2008 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat nie pamięta wół, jak cielęciem był... Pamięta, pamięta, bo dalej jest (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Ale nie o to chodzi. Link go Google jest rzeczową odpowiedzią (na 100% w przytoczonym przez mnie przykładzie), ponieważ dobitnie wskazuje na konkretne rozwiązanie problemu. Jasne, że są sytuacje kiedy kod jest lepszy, ale ogólnie w przypadkach typu: cześć mam problem, nie działa mi jak wpisuje chyba lepiej dać link do manuala (może nie do końca adekwatny, ale dośc obrazowy przykład)? Jeżeli problem jest dość złożony to kod jest na miejscu - po to się pyta, żeby dostać odpowiedź. Wiele razy zadawałem (i zadaje) pytania na forum, ale moje "doświadczenie" ze wszelkimi forami tego typu nauczyło mnie, że nie należy oczekiwać kodu z instrukcją obsługi a raczej wskazówek co do dalszych poszukiwań. Jasne - kod pomaga doraźnie - kopiuj&wklej i gra. Ale moim zdaniem jeżeli ktoś dostaje konkretne wskazówki to jest to pomoc jak najbardziej słuszna. A propo przytoczonego przykładu - pierwszy wynik z Google wskazywał dokładnie na to forum, ponieważ w odpowiednim dziale znajduje się adekwatna klasa, chociaż adnotacja w poście głosiła, że ten ktoś szukał (widać źle...). W takim przypadku też kod jest lepszy? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 02:52 |