![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem zły... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/aaevil.gif)
Dlaczego my programiści ciągle musimy szukać fixów, hacków i innych sposobów aby poprawiać błędy MS? Dlaczego programiści MS uważają, że mamy na tyle dużo czasu aby szukać sposobów zmuszania przeglądarek IE do poprawnej interpretacji kodu - chociaż nie zawsze jest to możliwe? Postanowiłem dzisiaj sprawdzić pewną aplikację, którą rozwijamy już od dwóch lat. Zainstalowałem IE7.0 i .... Trochę rzeczy trzeba by poprawić. Problem w tym, że nie mamy czasu pisać osobnego kodu dla IE 7.0 (i dla 8.0 pewnie też). Dlaczego Firefox i Mozilla mogą poprawnie wyświetlać kod? Dlaczego coś co jest za darmo działa lepiej niż to co płatne. A może się mylę? Może Opera / Firefox nie są najlepszymi przeglądarkami? W końcu nie przechodzą testów acid2 i acid3... Szlag mnie trafia, że zamiast skupiać się na rozwoju aplikacji często musimy godzinami szukać rozwiązania... I żeby było śmiesznie to po intalacji 7-emki wywaliło mi część plików z projektów... Dobrze że kopia to podstawa.. Ten post edytował Jarod 24.03.2008, 12:34:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co da Ci taki napis na stronie jeżeli tworzysz aplikację intranetową ?
Bardzo jest mało przypadków gdy podczas pisania takiej aplikacji powiesz klientowi, że ludzie muszą korzystać tylko z jednej przeglądarki ( chociaż nie mówię, że jest to niemożliwe bo sam pisałem aplikację która działała TYLKO pod FF ). Ostatnio tworzyłem aplikację która MUSIAŁA działać pod każda przeglądarką jaką tylko klient sobie wymyślił. W tym przypadku napis Ci nic nie da .. a nawet umieszczenie go w takiej aplikacji może zaszkodzić ( w końcu co z Ciebie za programista skoro ulubiona przeglądarka klienta źle wyświetla stronę ). W przypadku tworzenia stron typowo internetowych to oczywiście można taki napis dawać ... ale już kiedyś była dyskusja że jest to lekceważenie użytkownika ( tam ktoś miał pomysł zupełnej blokady jeżeli ktoś wchodził na stronę przez IE ). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co da Ci taki napis na stronie jeżeli tworzysz aplikację intranetową ? Miałem na myśli strony internetowe... Bardzo jest mało przypadków gdy podczas pisania takiej aplikacji powiesz klientowi, że ludzie muszą korzystać tylko z jednej przeglądarki ( chociaż nie mówię, że jest to niemożliwe bo sam pisałem aplikację która działała TYLKO pod FF ). To co z Ciebie za programista... Ostatnio tworzyłem aplikację która MUSIAŁA działać pod każda przeglądarką jaką tylko klient sobie wymyślił. Jesteś pewny, że pod każda działa? Co masz na myśli pod każdą? W tym przypadku napis Ci nic nie da .. a nawet umieszczenie go w takiej aplikacji może zaszkodzić ( w końcu co z Ciebie za programista skoro ulubiona przeglądarka klienta źle wyświetla stronę ). Co ma wspólnego bycie programistą z ciągłą walką o to aby łatać błędy przeglądarki? Tym bardziej, że ostatnio trafiłem na dwa problemy i jak mi się wyaje nie do przejścia - przynajmniej w IE6.0 W przypadku tworzenia stron typowo internetowych to oczywiście można taki napis dawać ... ale już kiedyś była dyskusja że jest to lekceważenie użytkownika ( tam ktoś miał pomysł zupełnej blokady jeżeli ktoś wchodził na stronę przez IE ). Lekceważenie użytkownika? Ja mam inne zdanie. To uświadomienie zwykłego usera, że może skorzystać z czegoś lepszego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co z Ciebie za programista... No cóż ... działała TYLKO pod FF bo był wykorzystany moduł Menu który był napisany specjalnie pod FF i aplikacja właśnie z tego korzystała... I przy okazji .. nie oceniaj kto jest jakim programistą nie to jest celem tego wątku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) Jesteś pewny, że pod każda działa? Co masz na myśli pod każdą? Mozilla,FF IE6, IE7, Opera i coś co było odpalane pod komputerami SUN. Pisząc każdą miałem na myśli te które są najczęście stosowane w firmie dla której pisałem aplikacje ... a jak widać mieli zupełną dowolność. Lekceważenie użytkownika? Ja mam inne zdanie. To uświadomienie zwykłego usera, że może skorzystać z czegoś lepszego. Hmmm .... takie twierdzenie można by było wykorzystać prawie wszędzie i prawie wszędzie nie miało by sensu ... bo jak tu np przekonać kierowcę Samochodu marki A że samochód marki B jest lepszy .. |
|
|
![]()
|
|
No cóż ... działała TYLKO pod FF bo był wykorzystany moduł Menu który był napisany specjalnie pod FF i aplikacja właśnie z tego korzystała... Dlaczego nie napisałeś takiego modułu, który działał by wszędzie? Jeśli to nie Twój moduł to dlaczego nie napisałeś sam? Lekceważysz użytkowników... I przy okazji .. nie oceniaj kto jest jakim programistą nie to jest celem tego wątku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) Nie chcę oceniać ale sam zacząłeś... Hmmm .... takie twierdzenie można by było wykorzystać prawie wszędzie i prawie wszędzie nie miało by sensu ... bo jak tu np przekonać kierowcę Samochodu marki A że samochód marki B jest lepszy .. Wiesz o co mi chodzi... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 13:49 |