Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> podzapytanie
di@blo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Problem wdaje sie byc banalny ale nigdy sie nie bawilem podzapytaniami i cos mi nie dziala

mam 2 bazy jedna ze sprzetem a druga ze slownikiem kategorii

w skrypcie mam zmienna z nazwa kategori i chce wyszukac wszystkie informacje o sprzecie z tabeli sprzet gdzie kategoria jest rowna ID z innej tabeli i tu podzapytanie bo musze znalesc to iD w bazie porownujac pole lin ze zmienna w skrypcie Troche to zawile ale moze to ktos zrozumie Umieszczam kod

1. .
  2. $wykonaj = mysql_query(SELECT * FROM sprzet WHERE kategoria = (SELECT id FROM dic_kategorie WHERE link=$kat) ) OR die("erorro".mysql_error);
  3. .

nie wiem tez dokladnie gdzie powinny byc cudzyslowie a gdzie nie Jak by mi ktos wytlumaczyl jak to zrobic na kluczach obcych to tez by bylo fajnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

z gory dziekuje za pomoc

Ten post edytował di@blo 24.03.2008, 18:52:04
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
di@blo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

1. nie jestem stalym bywalcem tego forum i nie za bardzo orientuje sie jak to tu wyglada Na wiekszosci forow button "pomogl" jest bo jest ale nikt nie uzywa Skoro tu panuja takie zasady to oczywiscie juz kliknalem "pomogl" bo mi bardzo pomogles
2. co do tutoriala oczywiscie ze znajdzie sie wiele ale chodzi mi o taki ktory bys mogl polecic a nie pierwszy z brzegu ktory znajde Zeby znalesc cos tresciwego trzeba czasem dlugo szukac
3. co do "*" to masz racje ale w tym przypadku wszystkie pola sa potrzebne
4. w kwesti upewnienia teraz zamiast $dane[$i]['nazwa']=$tab['nazwa']; aliasu i wygladac to bedzie tak $dane[$i]['nazwa']=$tab['s_nazwa'];?

teraz lektora tutoriala (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) dzieki za pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.12.2025 - 23:20