![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem zły... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/aaevil.gif)
Dlaczego my programiści ciągle musimy szukać fixów, hacków i innych sposobów aby poprawiać błędy MS? Dlaczego programiści MS uważają, że mamy na tyle dużo czasu aby szukać sposobów zmuszania przeglądarek IE do poprawnej interpretacji kodu - chociaż nie zawsze jest to możliwe? Postanowiłem dzisiaj sprawdzić pewną aplikację, którą rozwijamy już od dwóch lat. Zainstalowałem IE7.0 i .... Trochę rzeczy trzeba by poprawić. Problem w tym, że nie mamy czasu pisać osobnego kodu dla IE 7.0 (i dla 8.0 pewnie też). Dlaczego Firefox i Mozilla mogą poprawnie wyświetlać kod? Dlaczego coś co jest za darmo działa lepiej niż to co płatne. A może się mylę? Może Opera / Firefox nie są najlepszymi przeglądarkami? W końcu nie przechodzą testów acid2 i acid3... Szlag mnie trafia, że zamiast skupiać się na rozwoju aplikacji często musimy godzinami szukać rozwiązania... I żeby było śmiesznie to po intalacji 7-emki wywaliło mi część plików z projektów... Dobrze że kopia to podstawa.. Ten post edytował Jarod 24.03.2008, 12:34:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak to już niestety jest ze wszystkimi technologiami związanymi z komputerami, a w szczególności z technologiami używanymi w Internecie. Też początkowo mnie to wkurzało, ale co zrobić? Trzeba liczyć tylko na to że w przyszłości przeglądarki będą udostępniały podobne możliwości (JS, CSS, XML itd), niekoniecznie dzięki jednolitemu interfejsowi dla wszystkich przeglądarek, tego raczej nie doczekamy. Ważne by obsługiwały w jak największym stopniu podobne funkcjonalności, a dzięki użyciu API jakie dostarczają prototype czy jquery tworzenie stron działających we wszystkich przeglądarkach jest znacznie łatwiejsze.
Gdy upowszechni się IE7, FF2, Opera 9 (co już się powoli dzieje) największe bolączki webmasterów odejdą. Co nie oznacza, że np przy wyjściu HTML5 nie pojawią się żadne nowe... Najlepsze jest to że klienci żądają by dana aplikacja działała przy każdej przeglądarce, jeżeli jest to tylko wykonalne, i nie obchodzi ich czy wykorzystasz do tego jakąś nakładkę API czy może wszystko będziesz ręcznie obchodzić, ma działać, więc głębszego sensu tej dyskusji nie widzę. Takie problemy mają również programiści tworzący oprogramowanie systemowe, ludzie tworzący kompilatory i wszelkie inne oprogramowanie które ma działać na innym sprzęcie/platformie itd.. Takie życie programistów:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 15:11 |