![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek po reorganizacji forum chcielibyśmy zaproponować wam temat dotyczący mapowania tabel z baz danych na obiekty w PHP.
-------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czyli mam rozumieć, że on korzysta z stdClass? Nie rozumiem? Czemu niby? $users jest obiektem Doctrine_Colletion. Doctrine_Collection posiada kolekcje obiektów User (wcześniej zdefiniowanych przez nas rekordów). User natomiast ma zdefiniowane przykładowo relację do Phonenumbers. Właściwość Phonenumber obiektu user przechowuje obiekt Phonenumber. Wszystko bardzo logiczne. Cytat Do tego trzeba się nauczyć dodatkowej składni DQL. No cóż. Nie przesadzajmy. Czy naprawdę musisz się uczyć całkowicie nowej składni? Po tyg. użytkowania wszystko staje się proste. Tworzysz łańcuszej jak zwykły SQL. Ba, lepiej. Masz mniej pisania, bo nie musisz przy joinach pisac ON ... bo relacje masz wczesniej zadeklarowane i same są dołączane przez parser DQL. NIe napisałem że Doctrine jest lepsze od Propela. Sam przy wyborze ORM, przeczytałem trochę dokumentacji Propela i Doctrine i wybrałem opcje drugą. Nie mogę sie do końca wypowiadać o Propelu bo go nie używałem i nie znam. Wiem jednak (od samych użytkowników propela) że np. jakieś większe JOINY to już problem. Dodatkowo dla mnie pomyłką jest coś takiego:
W propelu żeby uzyskać coś takiego trzeba napisać:
Kod wygenerowany przez: http://propel.jondh.me.uk/ Halo? Mieliśmy sobie ułatwiać pracę i skracać czas. Ale tak jak mówię. Nie używałem Propela więc cieżko jest mi coś więcej powiedzieć. Używam natomiast Doctrine i uważam to za świetne narzędzie. Polecam zerknąć do dokumentacji, poczytać. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 20:41 |