![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek po reorganizacji forum chcielibyśmy zaproponować wam temat dotyczący mapowania tabel z baz danych na obiekty w PHP.
|
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może ja coś skrobnę od siebie, o moich doświadczeniach z ORM, a konkretnie z Doctrine. Obok wcześniej wspominanego Propela jest to jedeno z najpopularniejszych narzędzi tego typu. Doctrine przeciwieństwie do Propela nie generuje żadnego kodu. Oraz właściwie nie uwalnia nas do końca od pisania SQL. Jednak MASYMALNIE go uprasza i przyśpiesza. Mianowicie, w Doctrine definuje się każdą tablę np. tak (przykłady będą z dokumentacji)
W metodzie setUp ustawia się relacje do innych Rekordów (czyli klas "odpowiadających" tabelom w db). Przykładowe wyciąganie z bazy danych wygląda tak:
Gdzie zamiast nazw tabel podaje się nazwy rekordów. To jest właśnie DQL - Doctrine Query Language. Zapytanie zostaje parsowane do zwykłego zapytania SQL a następnie zostaje zwrócona tablica z obiektami rekordów wcześniej zadeklarowanych. Wreszcie możemy zapomnieć o babraniu się z wyciąganiem danych zwróconych przez zapytanie. Wystarczy takie zapytanie jak powyżej i mamy wszystko z głowy. Dostajemy tablicę z ładnymi obiektami. DQL dodatkowo oferuje inne możliwości jak np. INDEXBY. Gdyby jednak okazało się że nie da rady wykonać zapytanie przez DQL. Mamy wtedy 2 możliwości. Użyć Doctrine_RawSql, gdzie piszemy właściwie normalne zapytanie, a na końcu podpinamy obiekty. Albo możemy po prostu z Doctrine wziąć obiekt PDO i użyć go jak za starych (dobrych) czasów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ja jak narazie tylko raz użyłem RawSql, a PDO? Szczerze to już nie pamiętam jak się z tego korzysta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Tyle jeżeli chodzi o wyciąganie. Tworzenie i update rekordów jest również banalny i oczywiście odbywa się przez obiekty rekordu. Dodatkowo Doctrine posiada kilka pluginów które są naprawdę bardzo użyteczne i przydatne. Po więcej informacji odsyłam do dokumentacji. Zaraz padną głosy że doctrine to krowa. Owszem, trochę to wszystko waży. Jeżeli chodzi jednak o wydajność nie poczułem żadnych niedogodności, więc to wszystko mi odpowiada (kolega mówił że jeden projekt składający się z 35 tabel napisał na doctrine (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Projekt się szybko rozwija. Autorzy zapowiadają że niedługo pojawi się nowa wersja z nowym parserem DQL, który ma być szybszy, chyba ma posiadać nawet jakieś nowe możliwości. Generalnie, polecam Doctrine. Warto zainteresować się tym ORM. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 17:34 |