![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Były już długie dyskusje o MVC, jeszcze dłuższe o budowie jądra... Proponuje by rozpocząc dyskusje na temat, jak w naszej aplikacji umożliwić programiście piasnie dowolnych rozszerzeń. Chodzi mi o Pluginy. Niektóre skrypty (phpBB) rozwiązują to na zasadzie zwykłej edycji kodu, inne (WordPress) udostępniają specjalne API. Jak Wy widzicie budowe takiego systemu? Powiesz szczerze, że nigdy nad takim czymś nie myślałem i nie robiłem nic w tym rodzaju więc w pierwszym poscie nie opisze swojego sposobu, bo go po prostu nie mam. Licze na Waszą inwencję i na to iż temat się przyjmie :] Czyli podsumowując: Jak stworzyć dobre API dla Pluginów. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 21 Dołączył: 1.09.2006 Skąd: Edinburgh Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podepne sie, by nie zakladac nowego tematu.
Od jakiegos czasu pracuje nad systemem pluginow. W CMS, nad ktorym obecnie spedzam wiele godzin w pracy, poprzez plugin rozumie sie klase (lub ich zbior) odpowiedzialna za jakies dodatkowe, doinstalowalne funkcje (np system newsow, ktory mozna doinstalowac do zrodla i jego funkcjonalnosci beda dostepne w calym silniku). Mam juz dzialajacy instalator i ogolna obsluge takich paczek (usuwanie, aktywowanie, deaktywowanie, startowanie, restartowanie itd). Nie bede sie w to teraz zaglebial... Stanalem jednak na rozdrozu, jesli chodzi o rejestr funkcjonalnosci. Zalozmy, ze klasa news zawiera kilka metod publicznych, jak np addNews, deleteNews, modifyNews, displayNews itd itp. Jednym z rozwiazan, na jakie wpadlem jest stworzenie z pomoca Reflection API rejestru metod publicznych, ktore dany plugin udostepnia i operowanie na nich w dowolnym miejscu systemu (Factory, Autoloading itd). Czyli rejestruje sobie moje funkcjonalnosci i pozniej, np w warstwie widoku tylko odwoluje sie do danej metody, np PluginManager::dispatch(nazwaPluginu, zarejestrowanaFunkcjonalnosc, argumenty) (to taki luzny bardzo przyklad). Mysle, ze to calkiem wygodne. Moj PM wpadl jednak na karkolomny pomysl zdynamizowania zarejestrowanych uslug. Chodzi mu po glowie, by w panelu administracyjnym, gdzie wylistowane sa dostepne w rejestrze uslugi, po kliknieciu na dana nazwe metody dla danego pluginu od razu mozna bylo z tego miejsca go obsluzyc. Nie za bardzo wiem jak sie do tego dobrac, poniewaz musialoby to byc super-uniwersalne, jako ze dodawanie newsow rozni sie, powiedzmy od wyswietlenia lokacji na wtyczce Google Maps;] Spedzam drugi dzien na probie rozplanowania jakiegos Buildera formularzy, jednak co chwila wychodza jakies problemy zwiazane z uniwersalizacja takiego systemu. Probowalem jakies diagramy UML na Decoratorze rozrysowywac, jednak jak dla mnie to ciagle za ogolne dzialanie, by to objac jakos sensownie bez miliona linijek kodu ;] Jesli ktos rozumie, o co mi chodzi, to moze jakies pomysly wpadna do glowy?:_) Ten post edytował specialplan 11.03.2008, 16:55:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 06:41 |