![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem w trakcie pisania prostej galerii (do katalogu produktów). Nie bedzie ona zawierała wiele zdjęć i dlatego nie przejmujac sie pojemnoscia dysku tworze miniaturki tych zdjec za pomoca skryptu i zapisuje na serwerze. Na stronie galerii, pobierane beda te miniatury z katalogu "min/". Zastanawiałem sie jednak jake rozwiazanie jest lepsze: 1.tworzyc miniatury i zapisywac na dysk tak aby pozniej je wykorzystac na www 2.generowac miniaturki "w locie (bez zapisu na serwer)" podczas wyswietlania strony www. Kiedy te metody nalezy stosowac i do jak duzych galerii?? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMHO nie ma sensu 'na siłę' zmniejszać obciążenia bazy. Może i dane szybciej się pobiorą, ale php musi dodatkowo wylistować wszystkie pliki z folderu. Tracisz wiele funkcji, nie możesz nadać np. tytułu i opisu danej fotografii. Zrobienie do tego PA będzie utrudnione.
Bazy danych są przecież przystosowane do dużej liczby rekordów. Ja tworzyłem 2 tabele - jedna z galeriami (ID, nazwa ,opis etc), a druga ze zdjęciami (ID, ID galerii, nazwa, opis). Nie zauważyłem żadnych problemów z wydajnością (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 18:59 |