![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam tak jak kiedys napisalem chce sie nauczyc OOP i robie sa prosta ksiege
OTO KOD:
NIe chce zebys ktos z was analizowal kod linijka po linicje po kod dziala lecz tak patrzac na oko czy kod jest zgdony z OOP czyli czy nie jest to tak jak wy to nazywacie pseudo OOP jesli tak to bylbym wdzeczny jak ktos by pokazal jak by to mialo wygladac w czystym OOP nie zeby mi pisal na nowo kod ale zeby pokazal np jak powinna wygldac funkcja add_reply() albo ktora z nich Oprocz tego mam jeszcze kilka pytan bylbym wdzieczny jak by ktos na nie odpowiedzial nie musi odpowiadac na wszystkie 1.DO czego sluzy klasa interface??BO nie zrozumialem 2.Do czego sluzy abstract?? 3.Do czego sluzy static?? I potem mam jeszcze jedno pytanie czytalem kurs na temat OOP Czyli w OOP do obiektow mozna sie odwolywac za pomoca pol i metod jednak gdy zmienne klasowe sa publiczne gdy sa typu private albo protected to tylko za pomoca metod dobrze mowie?? Jednak chcialbym sie zapytac czy ktos z was bedzie tak mily i by mi pokazal roznice pomiedzy odwolywaniem sie do obiektow za pomoca pol i metod ![]() Ten post edytował marcio 8.03.2008, 20:00:57 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W sumie masz racje ale dzieki
![]() P.S mam jeszcze jedno male pytanie czy bylbys tak wdzieczny i molgbys mi dac jakies twoje przykladowe klasy co kiedys napisales nie zadlugie i nie skomplikowane sciaglem pager'a Nospor'a ale jest zatrudnu i zadlugi a inne kody w sieci idem moze masz cos ciekawego?? Napisalem to na nowo na 3 klasach + system szablonow jak zwykle nie jest to OOP ale zawsze cos dziala dzialac jednak moze ktos pokazac co by zmienil Mam jeszcze jedno pytanie probowalem to zrobic na interfejsach zeby nie robic tych wszystkich klas i nie dawac extends i robil np tak Plik interface.php
Potem plik interface.php includowalem do new_klasa.php(glowna klasa) i robilem cos takiego
I wywalalo jakis blad a nie wiem dlaczego tzn ze za db_connect prawidlo jest sie odwolywac Db::db_connect a nie Guest::db_connect i tak samo z innymi metodami wiec co zle robilem?? Czy piszac to na interfejsach kod bylby krotszy skoro nie musial bym pisac w kazdel klasie metody lecz tylko w klasie w ktorej je potrzebowalem P.S i jeszcze jedno to co ja robie to jest dziedziczenie Db | Html_code | Guest Jednak dla kadzej klasu musialem pisac wlasne metody jednak stosujac interface wychodzi na wielodziedziczenie czyli Klasa Guest dziedziczy od Db i Html_code naraz nawet ze wyczytalem ze nie jest to jednak takie wielodziedziczenie jak w C++/Java ale czy za pomoca interface nie bylo by mniej kodu i czy idzie tak zrobic bo wtedy pisze tylko metody gdzie mi sa potrzebne Tu jest link klasy:http://rafb.net/p/IOORnq87.html -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 06:24 |