![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam tak jak kiedys napisalem chce sie nauczyc OOP i robie sa prosta ksiege
OTO KOD:
NIe chce zebys ktos z was analizowal kod linijka po linicje po kod dziala lecz tak patrzac na oko czy kod jest zgdony z OOP czyli czy nie jest to tak jak wy to nazywacie pseudo OOP jesli tak to bylbym wdzeczny jak ktos by pokazal jak by to mialo wygladac w czystym OOP nie zeby mi pisal na nowo kod ale zeby pokazal np jak powinna wygldac funkcja add_reply() albo ktora z nich Oprocz tego mam jeszcze kilka pytan bylbym wdzieczny jak by ktos na nie odpowiedzial nie musi odpowiadac na wszystkie 1.DO czego sluzy klasa interface??BO nie zrozumialem 2.Do czego sluzy abstract?? 3.Do czego sluzy static?? I potem mam jeszcze jedno pytanie czytalem kurs na temat OOP Czyli w OOP do obiektow mozna sie odwolywac za pomoca pol i metod jednak gdy zmienne klasowe sa publiczne gdy sa typu private albo protected to tylko za pomoca metod dobrze mowie?? Jednak chcialbym sie zapytac czy ktos z was bedzie tak mily i by mi pokazal roznice pomiedzy odwolywaniem sie do obiektow za pomoca pol i metod ![]() Ten post edytował marcio 8.03.2008, 20:00:57 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No ok @zlw wiec poczytalem troche kurs'ow i przykladowych kodow na tym forum i zrobilem cos takiego
Funckja get do zwracania wartosci set do ustawiana i teraz zapisuje sobie do bazy nowy wpis:
I teraz probowalem to wywolywac i robie tak
I tak patrze a przy wyswieltaniu i zapisywaniu do bazy dodaje () czyli jak wpisze jako nick marcio to sie nie wyswietli marcio a (marcio) dlaczego tak sie dzieje?? Cytat Chodzi o to, żeby nie tworzyć jednej, wielkiej metody, która robi wszystko, ale kilka mniejszych które (jak w przykładzie) zwracają pewne wartości (lub np. zamieniają BBCode na HTML, usuwają niebezpieczne wyrażenia itp.) oraz taką która coś z tymi zwracanymi wartościami robi (dodaje do bazy, wyświetla itp.) A co do drugiego pytania - "czy się przydaje?". Oczywiście! Ponieważ gdy w przyszłości wystapi błąd, będziesz chciał zmienić działanie klasy/metody nie musisz grzebać w setkach linii kodu. Zlw moglbys rozwinac twoja odpiwedz bo nie zabardzo zrozumialem np jaki przyklad albo cos? -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 01:30 |