![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Warszawa | Jankowce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do jednego z moich projektow mam zamiar przygotowac dokumentacje w XML'u jednak do tego jest potrzebne albo XML Schema albo DTD - jest DocBook.dtd czy cos takiego ale zastanawiam sie czy nie ma czegos takiego bardziej przystosowanego do tworzenia dokumentacji, odpowiednie sekcje, kod, uwaga itd.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Moge, korzystając z okazji, wtrącić pytanie?
Czym się różni plik DTD od XML Schema? Nigdy nie widziałem XML Schema i nie mam pojęcia na czym to polega. DTD określa tylko i wyłącznie strukturę dokumentu XML, natomiast XML Schema definiuje oprócz struktury, typy danych występujące w dokumencie oraz formalną ważność i ograniczenia zawartości. Na jego podstawie parser może stwierdzić czy zawartość danych jest zgodna z definicją tego rodzaju dokumentu. Np. takie dwa kawałki dokumentu: [xml:1:c4ce58be22]<data>31.02.2003</data>[/xml:1:c4ce58be22] [xml:1:c4ce58be22]<data>15.03.2003</data>[/xml:1:c4ce58be22] są z punktu widzenia DTD tak samo prawidłowe, mimo że pierwsza data jest oczywiście błędna. W DTD nie jesteś w stanie zapisać tego, natomiast w XML Schema, tak. Schema sam jest dokumentem XML. Przykłady możesz znaleźć w specyfikacji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 18:02 |