![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem początkujący jeśli chodzi o Zend Framework. Chciałbym pobierać uprawnienia do danej strony ( np. http://localhost/content/view/Hello-world z bazy danych podczas jej ładowania, i załóżmy: użytkownik jest zalogowany, wchodzi na ową stronę oraz posiada uprawnienia oglądania - wyświetla mu się strona. Uprawnienia byłby zapisane w bazie danych ( każdy artykuł ma inne uprawnienia ) oraz ładowane przy odpalaniu strony. Ustawianie wszystkich $this->allow(..., ...); dla każdego zasobu odpada - jest raczej nieefektywne przy dużej ilości uprawnień-stron. pozdrawiam Ten post edytował wixer 5.03.2008, 19:36:29 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale po co za każdym razem to tworzyć? Robisz to raz (+ ew. przy zmianie uprawnien) i serializujesz dane do stringa i wrzucasz do bazy. Później czytasz taka zmienna z bazy i masz już wszystko pododawane.
Pisanie swoich modułów ma jedną zasadniczą wadę. Nigdy do końca nie wiesz czy faktycznie to co robisz jest praktyczne, i czy przy jakiejś zmianie w innym serwisie nie trzeba będzie tego wszystkiego przerabiać gdyż na początku przy innych założeniach dało się to zrobić efektywniej w taki a taki sposób, Korzystając z modułów frameworka zwłaszcza tych które są od dawna i są jako tako przetestowane) byćmoże czasem musisz zrobić troszkę więcej, ale dzięki temu kod jest bardzo elastyczny, gdyż ten kod przetestowało już tysiące programistów na całym swiecie. Ja co jakiś czas mam nieprzjemność przerabiania jakichś programów po dawnym rogramiście. Facet robił programy OO , wszystko po swojemu i tylko on wie gdzie co się znajduje. W tej chwili siedzę już dzień nad jakąś głupotą, ale nie ma się jak połapać, bo tak naprawde tylko on zna ten swój framework. A pewnie jest wydajnieszy niż ZF... Ten post edytował MarcinTryka 7.03.2008, 13:29:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 06:12 |