![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem w trakcie pisania prostej galerii (do katalogu produktów). Nie bedzie ona zawierała wiele zdjęć i dlatego nie przejmujac sie pojemnoscia dysku tworze miniaturki tych zdjec za pomoca skryptu i zapisuje na serwerze. Na stronie galerii, pobierane beda te miniatury z katalogu "min/". Zastanawiałem sie jednak jake rozwiazanie jest lepsze: 1.tworzyc miniatury i zapisywac na dysk tak aby pozniej je wykorzystac na www 2.generowac miniaturki "w locie (bez zapisu na serwer)" podczas wyswietlania strony www. Kiedy te metody nalezy stosowac i do jak duzych galerii?? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 7 Dołączył: 8.12.2003 Skąd: Andrychów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie lepiej jest zawsze raz wygenerować miniaturkę np podczas dodawania zdjęcia a potem ją tylko wykorzystywać. Operacje na grafice są z natury bardzo zasobożerne więc lepiej jest je wykonywać stosunkowo żadko. Jeżeli będziesz potrzebował miniaturki o innych rozmiarach niż ta stworzona podczas wgrywania możesz sobie ją wygenerować i zapisać w jakimś katalogu cache.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 14:19 |