Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Nietypowy sposób instalacji Linuxa
Grzesiek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Posiadam, laptopa bez stacji CD/DVD, jedyna możliwość instalacji na nim systemu (bez wyciągania z niego dysku) to poprzez USB-HDD, w ten sposób instaluje, a raczej mam zamiar zainstalować od nowa Win XP.

Problem w tym, że chciałbym zainstalować równolegle Linuxa i z tego co wyczytałem w internecie dowiedziałem się, że bez problemu mogę zainstalować Linuxa NA pendrivie, ale nie ma możliwości zainstalowania go Z pendrive'a lub z HDD.

Przeczytałem też, że instalując linuxa na jednym komputerze (w moim przypadku stacjonarnym z DVD do ktorego przez przejściówke podpiął bym dysk 2.5 z laptopa) można następnie wyjąć z niego dysk przełożyć do drugiego komputera i powinno działać.

W związku z tym (i nie tylko) mam kilka pytań:

Pytanie 1:
Czy rzeczywiście taka instalacja będzie działać, a jeśli tak to czy to rozwiązanie posiada jakieś wady o których nie wiem?

Pytanie 2:
Mam dysk 20Gb czy sensowne jest podzielenie go w taki sposób?
6 Gb / NTFS / Win XP
6 Gb / Fat32 / Multimedia (filmy, pdf, mp3)
6 Gb / Linux (Ubuntu?)
0.5 Gb / Partycja swap
1.5 Gb / Partycja "home" (co tam się w ogóle trzyma?)

Dodam, jeszcze na koniec, że nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z Linuxem. Mam zamiar wykorzystywać go tylko do programowania PHP/Bazy Danych/Perl moze jakies inne.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Grzesiek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

To jest Compaq EVO N400c
Pentium III 800MHz
Dysk 20 Gb
256 Mb RAM
Ekran 12 cali

Dość stary sprzęt, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Co do Linuxa to ostatecznie zainstalowałem Slax'a nie dlatego, że jest najlepszy ale dlatego, że jako jedyny z 4 dystrybucji zainstalował się na moim komputerze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

- Z Ubunt nie pamietam co bylo nie tak
- Z Mandriva mialem problem ktory na forach Mandrivy nie mial jak narazie rozwiazania
- Gentoo z tego co zrozumialem to nie mial jakichs sterownikow doo mojej karty graficznej.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 17:35