![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zacząłem pisać sobie prostą klasę do obsługi baz danych. Zawierać będzie podstawowe funkcje, czyli łączenie, rozłaczanie, dodawanie, edycję i kasowanie rekordów. Mam już początek i chciałbym spytać Was, może bardziej doświadczonych, czy idę w dobrym kierunku i czy takie pisanie jest poprawne. Byłbym wdzięczny za jakieś opinie i uwagi.
Oto kod: Kod class MySQL {
private $type, #typ $host, #host $user, #uzytkownik $name, #nazwa bazy $password, #haslo do bazy $connection; #uchwyt do polaczenia public $active, #uchwyt do akutalnego zapytania $time, #czas wykonania zapytan $count, #ilosc zapytan $error; #ewentualne bledy #konstruktor klasy MySQL function __construct() { require_once('db-config.php') or die('Error, file not found!'); $this->type = $type; $this->host = $host; $this->user = $user; $this->name = $name; $this->password = $password; $this->count = 0; if(!isset($this->connection)) { $this->Connect(); } } #laczy sie z baza danych function Connect() { $this->connection = mysql_connect('$this->host','$this->name','$this->user','$this->password') or die ('Error!'); } #rozlacza sie z baza danych function Disconnect() { mysql_close($this->connection); } #w razie niepowodzenia wywala blad function Error(){ $this->error = mysql_error(); } } #end class |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie za rady... postaram się wszystko poprawić!
ad.7 Zaraz zacznę pisać większą funkcjonalność, tylko chciałem się upewnić czy dobrze piszę, żeby później nie było dużo poprawiania. Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 12:14 |