![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jak formatujecie kod który jest wklejany do np. dokumentów w Wordzie ? Chodzi mi głównie o takie cuda jak numerowanie linii (jakiś chwyt z tabelą czy punktorami), wcięcia czy wykorzysytywanie wcześniej stworzonego stylu. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pliki edytowalne *.doc są stosowane ponieważ wszystkie prace magisterskie, licencjackie, inżynierskie itp są sprawdzane programami antyplagiatowymi np. plagiat.pl . Dlaczego *.doc a nie *.odt , bo ktoś tak sobie wymyślił i już. Silne lobby M$ działa na uczelniach w imię lepszego jutra, latwego dostępu do zaawansowanych rozwiązań (platforma Microsoftu z darmowym softem jaki można sobie wymarzyć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ), itp. . Poza tym WORD jest najpopularniejszym edytorem tekstu i ludzie na kierunkach humanistycznych i nawet na informatykach różnego rodzaju z chęcią z niego korzystają. Niestety OpenOffice jest w mniejszości, ale pewnie gdy grupa użytkowników wzrosnie jeszcze bardziej na polskich uczelniach pojawi się odt jako norma a nie odstępstwo od standardu. Dodatkowo wszystkie prace na każdym kierunku muszą być zestandaryzowane do jednego formatu żeby w przyszlości łatwo się było połapać, żeby łatwo bylo zarządzać tym wszystkim i żeby łatwo można bylo przetwarzać... wiadomo łatwiej pisać specjalistyczne narzędzia zachowujące formatowanie tekstu itp pod jeden typ plików niż pod kilka.
Ale się nasmarowałem... kto by to czytał. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodatkowo wszystkie prace na każdym kierunku muszą być zestandaryzowane do jednego formatu żeby w przyszlości łatwo się było połapać, żeby łatwo bylo zarządzać tym wszystkim i żeby łatwo można bylo przetwarzać... wiadomo łatwiej pisać specjalistyczne narzędzia zachowujące formatowanie tekstu itp pod jeden typ plików niż pod kilka. Jakie narzędzia, jakie przetwarzanie? Co chcesz przetwarzać czyjeś prace magisterskie? Nie możesz ich przetwarzać, uczenia nie ma do tego prawa, ponieważ byłoby łamanie praw autorskich.Poza tym scalenie formatu na danym kierunku do jednego pliku byłoby chore. Nie musisz matematyka żeby pisał pracę magisterską w Wordzie, bo obsługa wzorów jest po prostu ułomna. Podobnie nie zmusisz innej osoby do pisania w TeX. Ale jeśli miałoby być takie sprowadzenie wszystkiego do jednego formatu to powinien to być TeX, oferuje najwięcej, jest najbardziej skalowalny i jest otwarty. Dzięki czemu można sobie z niego generować każdy inny format. Inną rzeczą jest plagiat.pl, powinni pozbyć się tego śmiecia jak najszybciej. Wielu ludziom napsuł sporo zdrowia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie narzędzia, jakie przetwarzanie? Co chcesz przetwarzać czyjeś prace magisterskie? Nie możesz ich przetwarzać, uczenia nie ma do tego prawa, ponieważ byłoby łamanie praw autorskich. System archiwizacji (jak wyszukać autora tytuł pracy? Po co utrudniać i tworzyć dodatkowe indeksy, itp. wystarczy przeszukać zgromadzone pliki), skan antyplagiatowy; stare prace są przeszukiwane celem ustalenia autora treści. Gdy prac jest 50 to łatwo nimi zarządzać, ale gdy uczelnia "produkuje" rocznie 1500 -3000 absolwentów to do zarządzania takim ogromem prac, który co roku się rozrasta wymaga pewnej unifikacji plików. Zgadzam się, że głupim jest zmuszanie matematyków do pisania w Wordzie, ale rozumując tym sposobem to głupim by było zmuszanie kogokolwiek do pisania prac w jakimkolwiek standardzie. Ja napiszę magisterkę w *.txt. Oczywiście rozumiem co masz na myśli, jednak świat jest taki, że wygrywa M$ i z tym można albo walczyć, albo się temu poddać. Mi jest wszystko jedno w jakim formacie oddam pracę, jeśli promotor zechce *.jpg to mu je dostrczę. Mnie interesuje tylko ocena i obrona, reszta to pikuś. Ten post edytował ramze 28.02.2008, 16:51:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 07:41 |