![]() |
![]() |
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Generalnie napisałem sobie funkcję zmieniania zawartości div'a, tzn. nie zamieniania zawartości, a przełączenia divów. Jestem zupełnie początkujący w js, i napisanie tego mi trochę zajęło, ale się czegoś nauczyłem ;] Zastanawiam się tylko, czy ta funkcja jest w miarę poprawnie napisana? I też, do czego służy to "return false;" w onclick=""?
Pozdrawiam ;] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
w zasadzie racZkuje w php i mysql ale prosze o rade, przejrzałem juz wiele wątków ale nie potrafie poradzić, będę wdzięczny za pomoc. mam dwa pliki jeden z menu, a drugi to plik wyswietlający formularz: I plik: <html> <head> <title>Moja baza danych</title> <meta http-equiv=content-type content="text/html; charset=iso-8859-2"> </head> <body> <h1>Moja baza danych</h1> <p><strong>Zarz±dzanie</strong> <ul> <li><a href="dodaj_wpis.php">Dodaj wpis</a></li> <li><a href="usun_wpis.php">Usuń wpis</a></li></ul></p> <p><strong>Przegl±danie</strong> <ul> <li><a href="wybierz_wpis.php">Wybierz rekord</a></li> </ul><h1></h1> </p> </body> </html> i drugi 'dodaj_wpis.php' : <?php error_reporting(E_ALL | E_STRICT); ini_set('display_errors', 1); ?> <?php if (!$_POST) { //uzytkownik nie widzial jeszcze formularza wiec go ukazuje $wyswietlany_blok = "<form method=\"post\" action=\"".$_SERVER["PHP_SELF"]."\"> <p><strong>Numer kotła:</strong> <input type=\"text\" name=\"nr_kotla\" size=\"30\" maxlenght=\"50\"> </p> <p><strong>Imię klienta</strong> <input type=\"text\" name=\"imie_klienta\" size=\"30\" maxlenght=\"75\"> </p> <p><strong>Nazwisko klienta</strong> <input type=\"text\" name=\"nazwisko_klienta\" size=\"30\" maxlenght=\"75\"> </p> <p><strong>Telefon</strong> <input type=\"text\" name=\"telefon\" size=\"30\" maxlenght=\"50\"> </p> <p><strong>Miejscowosc / ulica i numer domu</strong> <input type=\"text\" name=\"miejscowosc\" size=\"30\" maxlenght=\"50\"> , <input type=\"text\" name=\"ulica_i_nr_domu\" size=\"30\" maxlenght=\"50\"> </p> <p><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Dodaj_wpis\"></p> </form>"; } else if ($_POST) //połączenie z bazą $mysqli = mysqli_connect("localhost", "root", "*****", "serwis"); //dodaje dane do tabeli klient (do tabeli glowna wg przykladu w ksiazce) $dod_klient_sql = "INSERT INTO klient (nr_kotla, imie_klienta, nazwisko_klienta, telefon, miejscowosc, ulica_i_nr_domu) VALUES ('".$_POST["nr_kotla"]."', '".$_POST["imie_klienta"]."', '".$_POST["nazwisko_klienta"]."', '".$_POST["telefon"]."', '".$_POST["miejscowosc"]."', '".$_POST["ulica_i_nr_domu"]."')"; $dod_klient_rezul = mysqli_query($mysqli, $dod_klient_sql) or die (mysqli_error($mysqli)); mysqli_close($mysqli); $wyswietlany_blok = "Twój wpis został dodany. Czy chcesz < a href=\"dodaj_wpis.php\"> dodać jeszcze jeden</a>?; ?> <html> <head> <title>Dodawanie do bazy</title> <meta http-equiv=content-type content=\"text/html; charset=iso-8859-2\"> </head> <body> <b><font size=+2>Dodaj nowy wpis do bazy</font></b> <?php echo $wyswietlany_blok; ?> </body> </html> Po uruchomieniu piewszego pliku gdy klikam na 'Dodaj wpis' nic sie nie dzieje, w przeglądarce nic nie wyskakuje, natomiast w edytorze pojawia się bład: PHP Parse error: parse error, unexpected $end in D:\PB różne\informatyka\praca_inżynierska\pliki_strona\php130.tmp on line 57 i nie wyświetla się formularz z pliku dodaj_wpis. Dlaczego tak sie dzieje, dlaczego nie mogę wyświetlić formularza ? dziękuję |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 21:09 |