![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W niedługim czasie otwierać będę dość duży serwis internetowy, w którym znajdować się będą m.in. wpisy różnych firm, w których będzie możliwośc wykupienia opcji "wyróżniony", "prestiż" i inne elementy jak miejsca reklamowe, mailingi,... Tutaj pojawia się moje pytanie. Jako osoba fizyczna nie posiadająca działalności gospodarczej, czy mogę sprzedawać miejsca na bannery, wpisy,... na umowę o dzieło, czy muszę posiadać zarejestrowaną działalność gospodarczą? A może jest jakieś inne wyjście? Wszelkie porady na bazie doświadczeń mile widziane. Pozdrawiam, Michał. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe no coś w tym jest;-)
Gorzej gdy dochodzi do kontroli krzyżowej (tj. kontrolują firmę i jej kontrahentów) co w przypadku vat zdarza się dość często i wtedy gdy tam wychodzi, że ta firma omijała przepisy to już jest problem... Inny problem, to gdy np. firma nie jest z gatunku tych "znanych i lubianych" jak TP S.A. - załóżmy kupujesz coś na allegro, dostajesz fakturę w pdf. Masz kontrolę, okazuje się, że firma XYZ w ogóle nie istnieje, albo zapomniała zaksięgować danej faktury - ty masz świstek papieru bez pieczątki i podpisu - w prawie mówi się o takim dokumencie że jest prawidłowy ale powoduje trudności dowodowe - czyli jest dobry ale nic nie wart... (co nie znaczy że jak masz fakturę z podpisem i pieczątką to nie mogło dojść do przekrętu). No ale mam wrażenie, że odchodzimy od meritum. Każdy kto prowadził firmę, wie że w księgowości nie ma jednoznacznych odpowiedzi jest tylko prawdopodobieństwo. Konkludując: a) Ja bez księgowej bym nie prowadził firmy, chyba że jest to firma typu - 2 faktury wystawione, 5 kosztowych. Żadnego importu, eksportu i zagadnień "skomplikowanych" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) Przy przychodach rzędu 2000zł IMHO nie opłaca się otwierać firmy, chyba że traktuje się to jako firmę na dorobku - jeśli to ma być kwota docelowa to bym sobie odpuścił - odliczając ZUS, podatki i dodatkowe koszty niewiele z tego zostanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 21:51 |