![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W niedługim czasie otwierać będę dość duży serwis internetowy, w którym znajdować się będą m.in. wpisy różnych firm, w których będzie możliwośc wykupienia opcji "wyróżniony", "prestiż" i inne elementy jak miejsca reklamowe, mailingi,... Tutaj pojawia się moje pytanie. Jako osoba fizyczna nie posiadająca działalności gospodarczej, czy mogę sprzedawać miejsca na bannery, wpisy,... na umowę o dzieło, czy muszę posiadać zarejestrowaną działalność gospodarczą? A może jest jakieś inne wyjście? Wszelkie porady na bazie doświadczeń mile widziane. Pozdrawiam, Michał. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@acztery:
Przecież napisałem, że tego podatku dochodowego w praktyce nie zapłaci, a przy vacie uwzględniłem koszty ;-) Pamiętaj, że zawsze dojdzie kilka kosztów pobocznych takich jak telefony itd, to też trochę obniży rentowność. Co do księgowej to się nie zgodzę, że jest niepotrzebna, chyba że twoja działalność ogranicza się naprawdę do wystawienia 1-2 faktur i ciągle masz te same koszty.Wtedy jeśli ma się kogoś kto w razie czego doradzi, to faktycznie można samemu robić, ale przy prawdziwej działalności gospodarczej raczej bym nie zaryzykował. Jeśli nie masz pojęcia o księgowości to może Ci się wydawać, że wszystko robisz dobrze... aż do pierwszej kontroli. Moja matka jest księgową na emeryturze i czasami coś tam komuś doradza (w tym mi) i często znajduje różne kwiatki u osób, które się same rozliczają. Ja już miałem 2 kontrole - działalność nie jest bardzo skomplikowana, a i tak się zawsze do czegoś w urzędzie przyczepiali i zawsze dopiero siła fachowa w postaci księgowej tłumaczyła urzędnikom, że nie mają racji... Sam raczej bym się nie podejmował prowadzenia. Taki mały przykład - ostatnio np. dostałem fakturę w pdf i bym ją sobie zaksięgował, a tu się okazuje, że to jest nielegalne (choć firmy tak wystawiają nagminnie, bo oszczędność na znaczkach) a sąd administracyjny orzekł, że faktura wystawiona elektronicznie musi mieć podpis elektroniczny i bez tego podpisu jest nieważna - więc faktura w pdf (bez podpisu) jest nieważna i trzeba męczyć o fakturę z podpisem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 20:17 |