![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem. Mianowicie chciałbym uzyskać menu w poziomie. Przykłady W przykładzie 1 wszystko wyświetla sie fajnie, tylko jest w pionie. Gdy w przykładzie 2 próbuję zrobić to w poziomie wychodzi sklejone i o innych wymiarach. Proszę o pomoc. Kod PHP:
CSS jest w przykładach. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nieporozumienie.
Miałem kontrolować tekst - nie kontroluję. Wprawdzie, dzięki zastosowaniu span mogę robić dużo rzeczy, ale pozycja tekstu w pionie nadal pozostaje poza moją kontrolą. Porusza sie cały przycisk (margin-top), nic się nie dzieje (top), przycisk rozszerza się w dół o wybraną liczbę pikseli (padding-top). Tak więc choć tekst kontroluję, to nie potrafię dalej ustawić potrzebnej mi cechy - wyrównania tekstu w pionie. Przepraszam za niejednoznaczne wyrażanie się. P.S. O co chodzi z komendami? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 4 Dołączył: 26.01.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
#menu a
{ text-decoration: none; height: 40px; width: 120px; outline-style: none; float: left; display: inline; } to jest twoj problem kazdy twoj odnosnik posiada rozmiar 40*120 wiec zajmoje cala "kratke" dlatego top:opisuje odstep pomiedzy zew krawedzia elementu pozycjonowanego a gorna krawedzia bloku pojemnika u ciebie obie te wartosci beda takie same (pole oraz a) wiec dowolna odleglosc nic niezmieni margin-top: ustawia margines od gory a padding-top dopelnienie poniewaz dopenienie czesto jest "elementem" (nie w kazdym przypadku" przycisk sie rozszerza). Tyle odnosnie komend w koncu zrozumienei przede wszystkim (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) . teraz jak rozwiazac problem : Twoje tlo odnosi sie do linkow.To trzeba bedzie zmienic naprzyklad : <div id=glowny> <div class=przycisk> <a> asdasd </a> </div > //przycisk </div> //glowny i teraz tlo ustawiasz dla #przycisk (wymiary rowniez) na tym etapie efekt powinien wygladac tak jak przyklad 4 w chwili obecnej a napisy pozycjonujesz #glowny a{top:20px;} z uwag ogolnych padding:0 0 0; = padding:0; taki uklad pozwoli ci uniknac rowniez powtornego ladowania tla przy :hover pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 05:34 |