![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem:
Do tej pory dodając zdjęcie np do galerii od razu po uploadzie docinałem miniaturkę. Chciałbym zmienić teraz system na trochę inny. Chodzi o to, żeby miniaturki były tworzone dynamicznie tzn. przy wyświetlaniu 1 strony z galerią ze zdjęć w rozdzielczości około 800x600 generowałbym przeciętnie około 12-16 miniaturek za każdym razem gdy ktoś odświeży stronę. Czy jednak taki sposób nie sprawi że strona generować się będzie zbyt długo ? Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii? Mogłby ktoś doradzić odpowiedznie rozwiązania? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 25 Dołączył: 23.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nieco innym pomysłem na to jest stworzenie generowania wraz z cacheowaniem obrazków. Otóż możesz sobie w zdefiniować reguły do ModRewrite:
Załóżmy, że ścieżka do obrazka wygląda nastepująco: ścieżka_gdzie_masz_obrazki/nazwa_obrazka,800x600.jpg 1. sprawdza czy plik istnieje 2. jeśli nie istnieje to sprawdza regułę: ^ścieżka_gdzie_masz_obrazki/([0-9a-zA-z_-]+),800x600.jpg$ generuj_obrazek.php?id_obrazka=$1 [L] Skrypt w pliku generuj_obrazek.php generowałby obrazek, zapisywałby go, a następnie zwracał do przeglądarki jako plik jpg. Przy kolejnym odwołaniu się do takiego obrazka warunek 1 zostałby spełniony. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 11:09 |