![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zakładając że tabela status_gg ma wartość 0. i wszytko działa poprawnie tylko jak mam np. dodać jeszcze nr telefonu np. "status_tel" ? Powtarzać else if? Czy jest inny sposób bardziej optymalny? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze to tabela nie może mieć wartości. Wartość może mieć kolumna w danym rekordzie.
Poza tym to nie za bardzo wiem, o co pytasz... Jeśli chcesz dodać jeszcze kolumnę status_tel to dodaj, zmodyfikuj zapytanie i daj jeszcze 2 warunki if/else if... Nie ma "bardziej optymalnego" sposobu i być nie może. Możesz jedynie zastosować switch, ale w przypadku 2 możliwych przypadków (+ ewentualnego defaulta) niekoniecznie to się opłaca. Generalnie optymalizacja takiego kawałka kodu nie jest możliwa. W każdym przypadku będzie Ci 4 razy sprawdzało co zawiera zmienna pobrana z bazy (chyba że przyjmiesz, iż ta zmienna może mieć tylko 2 wartości - 0 lub 1, bo powyższy kod sugeruje, że możesz spodziewać sie jeszcze jakichś innych wartości i stąd else if zamiast samego else - no ale nie wiem co to miałaby być za wartość, tak logicznie myśląc). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 19:19 |