Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> generowanie html-owych obiektów
gino

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,

wczesniej czy później mimo samego kodowania strony osobiście byłem zmuszony do zastosowania html-a (w postaci cokolwiek prostej ale jednak) czyli tabelki formularze itp.
Czy miał ktos z Was pzremyślenia a propo napisania czegoś na kształt warstw html-a (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Np. na czysty "obiekt" kładę warstwę table na nią warstwy tr i td a na td kładę treść która ma tam być.

gino
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
phpion

Grupa: Moderatorzy

@TomaySOFT:
Nie zgodzę się z Tobą. PHP to akurat taka dziedzina programowania, w której nie wystarczy znać samego PHP. Moim zdaniem każdy programista powinien znać oprócz PHP również HTML, CSS, JS itd itd. Można porównać to do zawodu kierowcy: wsiada i jedzie. Fajnie. A co w przypadku awarii? Prawdziwy kierowca powinien znać się również na mechanice pojazdowej gdyż w przeciwnym wypadku stając na jakimś odludziu z rozkraczonym samochodem rozłożyłby ręce i wzywał pomocy (a jak nie ma zasięgu na tym odludziu? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ). Ja osobiście nie wyobrażam sobie programisty PHP bez dobrej znajomości wcześniej wymienionych technik gdyż wszystkie one skladają się na możliwość wyprodukowania odpowiedniego softu.
I podobnie moim zdaniem wygląda sprawa grafików: powinni oni mieć pojęcie o tym jak tnie się ich laye do HTML. Nie jeden raz spotkałem się z sytuacją gdy grafik puścił wodze fantazji i stworzył kosmiczny lay, który po pocięciu ważyłby tony. Według mnie grafik powinien tworzyć zawsze z jakimś wyobrażeniem w jaki sposób będzie można poskładać jego dzieło.

@gino:
Ja zawsze rozdzielam kod wynikowy na 2 elementy: czysty HTML (tzw. semantyczny (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) oraz osobne ostylowanie go. W ten sposób otrzymuję dwie niezależne warstwy - HTML i CSS.
+Quote Post
em1X

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(phpion @ 19.02.2008, 10:41:04 ) *
Nie zgodzę się z Tobą. PHP to akurat taka dziedzina programowania, w której nie wystarczy znać samego PHP.

Ja też się z Tobą nie zgodzę, bo to nie jest reguła. Brałem udział w projekcie, gdzie każdy miał przypisaną rolę i akurat kwestie graficzne były całkowicie oddzielone od logiki. Moją rolą było takie skonstruowanie modułów, aby w wyniku zwracały konkretną tablicę albo obiekt. Nie było w tym ani krzty html'a. Wszystkim zajmowały się potem osoby odpowiedzialne za wygląd, otrzymując stosowne dane do Smarty.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.09.2025 - 10:32