![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam! jak moge odczytac obrazki ktore sa na serwerze w katalogu (np. pic) i wyswietlic je na stronie www. chcialbym aby skrypt automatycznie pobieral wszystkie pliki z katalogu i wyswietlil je na stronie. kiedy dodalbym nowe to zeby one byly wyswietlane na samej gorze. z gory dzieki za odpowiedz.[manual:4f3406a185][/manual:4f3406a185]
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat mam kolejny problem, stronka wyswietla mi plik THUMBS.DB i robi mi to jako jpg'a wiec automatycznie zostaje pusta kratka
Usun plik THUMBS.DB z katalogu w ktorym trzymasz obrazki - jesli pracujesz pod windows XP - to system robi taki plik(THUMBS.DB) wewnatrz katalogu aby wyswietlac ikonki jako miniaturki obrazow graficznych. Domyslnie taki plik ma atrybuyt ukryty. Jesli pracujesz pod Unixowym system to rzecz jeszcze prostsza, nie przegrywaj tego pliku na serwer. Co do miniaturek to rozwiazaniem bedzie tutaj bibliotek GD. Napisz sobie prosta funkcje ktora bedzie z wczesniej stworzonej tablicy plikow graficznych wyciagala jego typ, na tej podstawie rob miniaturke i co bardzo wazne cache-uj ja sobie w jakims katalogu pictures_min, etc - i niech funkcja ktora wlasnie tworzy, a zarazem wyswietla miniaturki sprawdza czy takowa nie zostala juz stworzona (po co to sprawdzanie, a no po to, ze tworzenie miniatur wymaga duzych zasobow i pozera je diabelsko - wiem z doswiadczenia... zastosowalem takie rozwiazanie i wszystko dziala mi elegancko). Pozdrawiam anas |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 09:34 |