![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiec sprawa jest taka ze jezeli chciałbym zrobic stronnicowanie to nie ma problemu bo uzyłbym do tego Id i nie było by problemu tyko ze ja chce zrobic stronnicowanie i wyswietlanie na zasadzie ze jest to spis alfabetyczny według tytułu lub nicku uzytkownika i zeby na stronie wyswietlało 20 wyników i chciało przejsc do kolejnego. Coż na jednej stronie to nie problem ale na kilka to ja juz pomysłu nie mam dlatego czekam na jakies sugeestie sorka jezeli temat sie juz powtórzył ale go nie znalazłem.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok... załóżmy że w wyniku zapytania Mysql zwraca ci 5 rekordów... mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual potrafi pobrać te rekordy ale tylko po jednym (nie pytaj mnie dlaczego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )... dlatego, żeby pobrać wszystkie rekordy musimy użyć pętli...
Teraz, zapis $array=mysql_fetch_assoc($query)) powoduje wpisanie do zmiennej $array danych jednego (z 5) rekordów... jednocześnie powoduje to przesunięcię wewnętrznego wzkaźnika w tych danych otrzymanych z bazy na drugi rekord... dzieje się to automatycznie i dzięki temu przy drugim wywołaniu funkcji mysql_fetch_assoc" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual pobierane są już dane drugiego rekordu, itd. aż do 5 rekordu... i teraz jeśli wywołamy funkcję mysql_fetch_assoc po raz szósty, zwróci ona nam FALSE, bo nie ma już więcej rekordów do przetworzenia... z tego właśnie korzysta pętla while, która wykonuje się dopóty, dopóki mysql_fetch_assoc zwraca jakieś konkretne dane... jak mysql_fetch_assoc zwróci FALSE pętla while się zatrzymuje... W środku pętli while możemy operować na danych jednego, konkretnego rekordu zwracanych w zmiennej $array... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 10:18 |