![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się ilu z was, tych którzy zaliczają mnie i parę milionów ludzi za "bandę nieudaczników tracących czas w życiu" było w tym wojsku? Albo chociaż miało okazję się przyjrzeć wojsku polskiemu z bliska?
Ja i wielu moich znajomych z jednostki coś jednak wynieśliśmy. Papiery nurka, czy też kategoria C + kutry, albo ciężki sprzęt taki jak PTS (Pływający Transporter Samobieżny), albo koparki etc. Można to zrobić w o wiele krótszym czasie niż 9 czy 12 miesięcy. Ale nie nauczysz się wtedy grzebać w tym co pod maską i nie zdobędziesz doświadczenia. Ponadto uczysz się jak żyć w grupie, uczysz się takiej prawdziwej solidarności, odpowiedzialności i ponoszenia konsekwencji za swoje czyny. Brzmi to może górnolotnie, ale w wojsku to się dzieje się to strasznie transparętnie, ale dzieje. Również uczysz się tolerancji. Uczysz się tego że to że nie każdy jest równy tobie, ale trzeba z nim żyć. Oduczasz się nieuzasadnionej pychy i dumy. Oprócz tego, ja miałem okazję (z różnych powodów zrezygnowałem) zostać w wojsku w patrolu saperskim i odbyć kilka ciekawych szkoleń związanych z ogólnie pojętymi mat. wybuchowymi, nie wiem czy podobne uprawnienia można gdzieś w cywilu zrobić. A gdy z drugiej strony patrzę na tych pysznych studencików i co to nie oni to mi się niedobrze czasem robi. Kończy studia jedne z drugim a potem zostaje kasjerem w Tesco. I wciąż mu się wydaję że życie mu dokopało i że kałach ma zamek po lewej stronie jak to w grach pokazują (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ______ PS. Też jestem za armią zawodową, bo tak naprawdę niewielki procent poborowych nadaje się na żołnierzy, ale ten procent tworzy naprawdę zgrany zespół fachowców. Ten post edytował sztosz 14.02.2008, 11:35:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 04:59 |