![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Kraków / Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki o to problem ... jest sobie baza danych X i tam tablica A i B... w tablicy A mam identyfikator zdjecia i liczba glosow na nie oddanych, natomiats w tablicy B ip osoby ktora oddala glos... jesli dana osoba odda glos na dane zdjecie w tablicy A zwieksza sie dla danego zdjecia o danym id liczba glosow o 1 ... natomiast do tablicy B dopisywany jest ip danej osoby ktora zaglosowala ... w nastepstwie jesli dana osoba chce zaglosowac jeszcze raz przed oddaniem glosu kolejnego sprawdzam czy w tablicy B istaniej ip danej osoby ... jesli tak to nei powinno to sie jej udac ... a problem tkwi w tym, ze jelsid ana osoba glosuje pierwszy raz i wcisnie po kliknieciu na link 'zaglosuj' kilkanascie razy 'odswierz' to zliczy jej dodatkowe glosy ... jak sie przed tym ustrzec ? mam nadzieje, ze w miare zrozumiele opisalem problem :-) mam cos kombinowac z funkcja flush? dzieki za odpowiedz z gory :-)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zasadnicze pytanie czy masz baze userow (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) tzn czy glosowanie na twojej stronie jest anonimowe czy trzeba sie zalogowac i wtedy glosowac?? jezeli masz baze userow to ja rozwiazalem to tak: w tabeli np. grafika mam kolumne glosy_od i wpisujesz tam np. id uzytkownika jaki oddal glos oddzielasz je np ":" po to zeby potem zrobic exploda i miec tablice z uzytkownikami ktorzy juz glosowali jesli to masz to robisz porownanie z z danymi z formularza tzn. sprawdzasz czy dany id usera (jaki wyslal glos) isnieje w tablicy (np. poprzez in_array() ) jesli tak to wyswietlasz mu stosowny komunikat jasli nie to zaliczas glos i wpisujesz id useraz w glosy_od (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
no jesli nie uzywasz logowani i kazdy moze glosowac to boze by bylo zeby np. ludzie ze zmninnym IP byli jakos filtrowani to zapisac IP i np. wersje systemu jak uzywa potem porownac IP jesli jest istnieje w bazie to sprawdzic czy wersja przegladrki i systemu jest taka sama jak w bazie jesli tak to jest wieksze prawdopodobienstwo ze ta osoba nie glosowala. przechowuwani w cooki ma wile wad (usuniecie cooki lub wylaczenie jego w przegladarce) powoduje ze mozna nieskonczenie wiele razy oddawac glos, wiec jesli zalezy ci na tym aby glosy sie nie powtarzaly to nie mozesz tego przechowywac na kompie klienta |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 07:11 |