Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zabezpieczenie ;-)
wallace

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

mam taki o to problem ... jest sobie baza danych X i tam tablica A i B... w tablicy A mam identyfikator zdjecia i liczba glosow na nie oddanych, natomiats w tablicy B ip osoby ktora oddala glos... jesli dana osoba odda glos na dane zdjecie w tablicy A zwieksza sie dla danego zdjecia o danym id liczba glosow o 1 ... natomiast do tablicy B dopisywany jest ip danej osoby ktora zaglosowala ... w nastepstwie jesli dana osoba chce zaglosowac jeszcze raz przed oddaniem glosu kolejnego sprawdzam czy w tablicy B istaniej ip danej osoby ... jesli tak to nei powinno to sie jej udac ... a problem tkwi w tym, ze jelsid ana osoba glosuje pierwszy raz i wcisnie po kliknieciu na link 'zaglosuj' kilkanascie razy 'odswierz' to zliczy jej dodatkowe glosy ... jak sie przed tym ustrzec ? mam nadzieje, ze w miare zrozumiele opisalem problem :-) mam cos kombinowac z funkcja flush? dzieki za odpowiedz z gory :-)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Kinool

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

zasadnicze pytanie czy masz baze userow (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) tzn czy glosowanie na twojej stronie jest anonimowe czy trzeba sie zalogowac i wtedy glosowac?? jezeli masz baze userow to ja rozwiazalem to tak: w tabeli np. grafika mam kolumne glosy_od i wpisujesz tam np. id uzytkownika jaki oddal glos oddzielasz je np ":" po to zeby potem zrobic exploda i miec tablice z uzytkownikami ktorzy juz glosowali jesli to masz to robisz porownanie z z danymi z formularza tzn. sprawdzasz czy dany id usera (jaki wyslal glos) isnieje w tablicy (np. poprzez in_array() ) jesli tak to wyswietlasz mu stosowny komunikat jasli nie to zaliczas glos i wpisujesz id useraz w glosy_od (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

no jesli nie uzywasz logowani i kazdy moze glosowac to boze by bylo zeby np. ludzie ze zmninnym IP byli jakos filtrowani to zapisac IP i np. wersje systemu jak uzywa potem porownac IP jesli jest istnieje w bazie to sprawdzic czy wersja przegladrki i systemu jest taka sama jak w bazie jesli tak to jest wieksze prawdopodobienstwo ze ta osoba nie glosowala.

przechowuwani w cooki ma wile wad (usuniecie cooki lub wylaczenie jego w przegladarce) powoduje ze mozna nieskonczenie wiele razy oddawac glos, wiec jesli zalezy ci na tym aby glosy sie nie powtarzaly to nie mozesz tego przechowywac na kompie klienta
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 07:11