Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przykładowa praca dyplomowa z PHP i MySQL, inż, mgr, lic...
Ravv

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Mam prośbę do wszystkich którzy pisali kiedyś pracę dyplomową związaną z PHP i MySQL.
Stworzyłem już część praktyczną (system związany z dyplomami) i teraz w tempie ekspresowym muszę napisać część pisemną (heh, masło maślane) na jakieś 40 - 50 stron.

Najlepiej pisze mi się posiadając jakiś wzór, chociażby jakiś inny spis treści, ale nie ukrywam że bardzo pomógłby mi rzut oka na (najlepiej inżynierską, ale to akurat nie jest aż tak ważne) inną pracę, gdzie ktoś musiał w części "manualnej" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) zrobić jakiś system bazujący na PHP + MySQL. Gdybym miał czas - jakoś sam bym to pisał, często kontaktując się z promotorem, ale niestety tak wyszło, że muszę prace napisać prawie że na przysłowiowe "wczoraj", poza tym kontakty z promotorem odpadają, będzie może z jedno.

I tu prośba - jeżeli ktoś ma jeszcze swoją pracę i chciałby pomóc, proszę o przesłanie mi jej na adres rav_83_83@o2.pl . Z góry wielkie dzięki!
Jeżeli ktoś nie chce wysyłać pracy, to niech pomoże samym spisem treści + krótki opis co w każdym z rozdziałów i podrozdziałów się znajduje... Wiem że może to i spora prośba, ale może znajdzie się ktoś pomocny.

I na koniec małe pytanie: czy instrukcja obsługi wlicza się do numeracji stron pracy dyplomowej? Ogólnie - czy dodatki się wliczają? Bo opinie słyszałem podzielone na ten temat ;].

Pozdrawiam!
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Ravv

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Z wyszukiwarki korzystałem oczywiście, mając nadzieję że ktoś zamieścił jakąś pracę :/. Z Google również, ale jedyne co udało mi się znaleźć to prace dyplomowe z elektroniki, telekomunikacji itp... Mam też pracę z WAP'a, ale akurat słabo mi to pomaga niestety. Wolałbym rzucić okiem na pracę z zakresu PHP i MySQL.

Co do mojej pracy - promotor powiedział mi tyle, że (mowa już o części pisemnej) w części teoretycznej opisać założenia co do projektu, a w części praktycznej - jak zostały te założenia rozwiązane... heh, i to tyle co sie dowiedziałem...

Co do twojego spisu treści:
1. Konieczny jest w przypadku stworzenia aplikacji opartej na PHP i MySQL, opis instalacji Apache, PHP i MySQL'a? W sumie korzystałem z gotowych komponentów (konkretnie Wamp'a), który sam wszystko skonfigurował (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Ale faktycznie, może lepiej dołączyć osobno serwer, php i bazę i opisać ich instalację, zawsze to kilka stron więcej... (choć ekspertem od Apache to nie jestem, więc bazowałbym przy opisie instalacji na jakimś tutorialu, a nie wiem czy to dobry pomysł :/)

2. rozumiem że twój rozdział "Dokumentacja użytkowa" to nic innego jak instrukcja obsługi aplikacji? Zamieszczałeś tam widoki ekranów i opisywałeś co i jak można zrobić, tak? Ja myślałem żeby umieści instrukcję obsługi w dodatkach, hmm...

3. co do "Architektury aplikacji" i "Bazy Danych" - już spotkałem się z tym, że kolejne tabele z bazy rozdzielone są na 'podrozdziały' podrozdziału ( (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ), ale jakie konkretnie informacje należy umieścić w opisie każdej z tabel? Strukturę tabeli? Kod SQL ją tworzący? Połączenia z innymi tabelami? Dobrze to rozumiem?
A podrozdział "System szablonów Smarty" - jakaś ogólna charakterystyka, opis co to w ogóle jest i ewentualnie jakieś schematy działania z dokumentacji, tak? (o ile są takowe na smarty.net)

4. "Dokumentacja techniczna"... hmm, to podobne opisy co do tabel bazy danych, tyle że opisy poszczególnych klas (wszystkie co pisałeś w PHP), tak?

Gdzie opisałeś np. mechanizm uwierzytelniania, autoryzacji itp.? W opisie akcji/klas?

I na koniec - to praca magisterska czy inżynierska? Ile stron ci wyszło?

Dzięki za odp.!

Ten post edytował Ravv 12.02.2008, 11:09:39
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 09:21