![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 8 Dołączył: 24.09.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
stosuje element label dla pol formularzy mniej wiecej w taki sposob:
wg w3c mozna jeszcze korzystac z tego elementu w taki sposob: dla mnie oszczednosc kodu bo zwykle nie mam dodatkowych elementow w takiej strukturze, a nie mam nadmiarowych atrybutow, pytanie jednak jakie to ma wady i zalety... czy np bez problemu sobie bede mogl te elementy ustawic w stylach bo w drugim przypadku tekst "First name" juz nie jest w osobnym atrybucie... druga sprawa to jak z zaleceniami WAI, czy to tez jest poprawna konstrukcja? Ten post edytował wewior 5.02.2008, 13:43:28 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 8 Dołączył: 24.09.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dostac sie dostane do elementow ale nie ustawie np ustawic elementow w osobnych liniach, osobnego tla dla tekstu a osobnego dla inputa, tego typy rzeczy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 4 Dołączył: 26.01.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dostac sie dostane do elementow ale nie ustawie np ustawic elementow w osobnych liniach, osobnego tla dla tekstu a osobnego dla inputa, tego typy rzeczy pierwszy sposob jest jest prosty do przerobki,2gi jest problematyczny poniewaz nieda sie bezposrednio ustawic tla tylko pod tekstem-mozliwe jest naprzyklad ustawienie obrazu tła oraz odpowiednie wypozycjonowanie go.2gim rozwiazaniem jest dodanie jakiegokolwiek elementu - ja uzylem span.efekt: http://www.toadstyle.yoyo.pl/1.gif Jezeli zalezy ci na ograniczeniu elementow pozostaje ci tylko obrazek jako tlo.Moze to byc jednopixelowy obrazek koloru tla div'u lub inputu ktory bedziemy powielac od zakonczenia tekstu.Da to efekt o ktory prawodopodobnie ci chodzi tylko pytanie brzmi czy warto uzywac cssa do wklejania jednopixelowych obrazkow na stronie aby uzyskac jakis efekt .... to chyba cofanie sie w rozwoju (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) pozdrawiam <style type="text/css"> body {background:black;} #firstName {background:white;} #firstName input{background:yellow;} #firstName label{background:orange;} #firstName span{background:red;} </style> </head> <body> <div id="firstName"> <label for="oFirstName">First name</label> <input type="text" name="sFirstName" id="oFirstName" /> </div> <div id="firstName"> <label>First name <input type="text" name="sFirstName" /> </label> </div> <div id="firstName"> <label><span>First name</span> <input type="text" name="sFirstName" /> </label> </div> </body> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:25 |