![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ostatnimi czasy pisałem maly skrypcik, ktory sprawdzal mi czy istnieje wybrana domena... niestety po jakims czasie przestal dzialac... Generalnie algorytm polegal na odpytywaniu serwerow whois i interpretowaniu zwracanych informacji - na tej podstawie szacowalem czy dana domena jest wolna, lub zajeta. Okazalo sie, ze problem pojawil sie po stronie NASK-u (chodzi mi tylko i wylacznie o koncowki .pl, .com, .net itd dzialaja bez zarzutow), odpytywalem serwer nazgul.nask.waw.pl, ktory obecnie nie odpowiada na zadne wywolania... jedyna metoda jaka przychodzi mi do glowy, to korzystac ze strony http://whois.dns.pl/cgi-bin/whois.pl i interpretowac wyniki jakies zwraca skrypcik... niestety metoda ta nie jest do konca efektywna... ogranicza sie do 50 odpytan na dobe, a to jednak troche malo. Znacie moze jakies inne metody szacowania czy domena .pl jest wolna, najlepiej zeby nie bylo ograniczen do ilosci wywolan na dobe, itp. Z gory dzieki za kazda pomoc. Pozdrawiam, anas. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat adwol: odnosnie sposobu poprzez odpytywanie serwerow dns i fun. checkdnsrr() to jest to efektywne w przypadku gdy domena .pl istnieje... wtedy czas odnalezienia domeny jest blyskawiczny i odpowiedz o jej istnieniu tez... problem pojawia sie gdy domena nie istnieje... czas na odpowiedz wydluza sie drastycznie... po kilka sekund na odpytanie o jedna domene .pl...
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ? A niby dlaczego tak miałoby się dziać? Pytam się serwera o rekord NS, a on mi albo go zwraca albo mówi że nie ma takiego. Czas w obu przypadkach jest porównywalny i zależy wyłącznie od łącza i tego jak szybko odpowie serwer. Na niezbyt szybkim łączu (256 kbps): Kod $ time php -r 'checkdnsrr("jakas-nazwa-ktorej-napewno-nie-ma-w-dnsie.pl", "NS");'
real 0m0.831s user 0m0.340s sys 0m0.440s $ time php -r 'checkdnsrr("php.pl", "NS");' real 0m0.833s user 0m0.360s sys 0m0.330s Jak koniecznie chcesz się dostać od razu do bilba z ominięciem lokalnego serwera DNS to użyj klasy PEARowej Net_DNS albo pod uniksem programu dig: [php:1:2cc6e232bb]<?php $a = shell_exec("dig @bilbo.nask.org.pl domena.pl ns | grep ^domena.pl"); if ($a != '') print "Domena istniejen"; ?>[/php:1:2cc6e232bb] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 19:56 |