![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Na wstępie witam wszystkich i mam nadzieję, że zagoszczę tu na dłużej. Liczę na życzliwość i pomoc innych użytkowników. W PHP jestem samoukiem lecz coś tak umiem. Utkwiłem z pewnym problemem. Od razu zobrazuje: Tworzę serwis koszykarski, a właściwie nową wersję www. Pod logiem umieszczam panel wyników zbudowany w sposób: Rozegrane | Aktualnie grany (tylko 1 mecz) | Planowane Chcę to wszystko zrobić za pomocą warunków i danych wprowadzonych w formularzu, by tylko wypełnić a potem dodać wynik. Na innym forum stworzyłem topic, jednak pomoc sie skończyła oto on: KLIK. Chodzi o wykorzystanie funkcji mktime w polu z wypełnianianiem daty. Mogę stworzyć 1 pole i wypisać zgodnie z kolejnością mktime ale to nie wygodne (z resztą coś źle wpisałem bo źle wygenerował ale ważne, że coś (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ) Chcę to rozbić na 5 pół: Dzień, Miesiąc, Rok, Godzina, Minut... Sekundy automatycznie na 0 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Problem w tym, że nie wiem jak to wykrozystać... W wyżej poruszanym temacie w ostatnim poście wstawiłem kod z próbami ale nic nie dawało... Miałem zrobić by z zmiennych w formularzu Kod <tr> <td align='right'>".$locale['EWS105']."</td> <td><input type='text' name='stats_dzien' value='$stats_dzien' class='textbox' style='width:22px;'>, <input type='text' name='stats_miesiac' value='$stats_miesiac' class='textbox' style='width:22px;'>, <input type='text' name='stats_rok' value='$stats_rok' class='textbox' style='width:48px;'>, <input type='text' name='stats_godzina' value='$stats_godzina' class='textbox' style='width:22px;'>, <input type='text' name='stats_minut' value='$stats_minut' class='textbox' style='width:22px;'></td> </tr> Potem najpierw tworzyło z nich mktime a potem dodawło do bazy lecz nie chce się dodać. Chodzi o to by w prosty sposób dla osób niewtajemniczonych zrobić panel by mogli dodać mecz. P.S No i sam później warunek by się dane wyświetlały... Dana kolumna ma się wyświetlać od daty podanej w formularzu przez 2 godzint... Z góry dziękuję i pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $result = dbquery("SELECT * FROM ".$db_prefix."warstats WHERE warstats_czas>'".(time()-7200)."'"); W warstats_czas zapisuje się data z formualrza przetworzona przez mktime... Masz lepszy pomysł by rekord wyświetlał się po spełnieniu warunku czasu? Zarzucę może screen z mojego layouta by było jaśniej: SCREEN Po lewej widzimy panel meczy rozegranych (nadam warunek, że jeśli czas ich rozegrania będzie mniejszy to mają się tam rekordy wyświetlać wg. ID) Na środku panel meczu aktualnie granego. Ma się on wyświetlać od daty podanej w formularzu i wyświetlać przez 2 godziny. A po prawej mecze planowane, jeśli ich data jest "większa" niż serwera. Chodzi mi glównie jak wykonać funkcję mktime w formularzu... Prosiłbym o wskazanie miejsc gdzie mam to wstawić (wcześniej podałem kod) Męczę sie z tym już 2 tydzień... Pozdrawiam Ten post edytował MeTeorek 2.02.2008, 16:53:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz lepszy pomysł by rekord wyświetlał się po spełnieniu warunku czasu? Hmm... może nie lepszy ale taki który nie powoduje duplikacji danych (której powinno się unikać)... Generalnie rzecz biorąc ja bym zrezygnował z poszczególnych kolumn dla daty i godziny i opierał się tylko na timestampie.. Chodzi mi glównie jak wykonać funkcję mktime w formularzu... Prosiłbym o wskazanie miejsc gdzie mam to wstawić (wcześniej podałem kod) Funcji mktime w formularzu nie używamy w ogóle... ona jest tylko przydatna gdy bezpośrednio zapisujemy już do bazy... wtedy zamieniamy (znane już) datę i godzinę i zapisujemy do bazy... Albo ja czegoś tu nie rozumiem... :/ Pokaż aktualny kod zapisu danych do bazy... Ten post edytował nowotny 2.02.2008, 17:26:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 11:57 |