Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> PHP i wyszukiwanie wolnych domen .pl
anas

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Ostatnimi czasy pisałem maly skrypcik, ktory sprawdzal mi czy istnieje wybrana domena... niestety po jakims czasie przestal dzialac...

Generalnie algorytm polegal na odpytywaniu serwerow whois i interpretowaniu zwracanych informacji - na tej podstawie szacowalem czy dana domena jest wolna, lub zajeta.

Okazalo sie, ze problem pojawil sie po stronie NASK-u (chodzi mi tylko i wylacznie o koncowki .pl, .com, .net itd dzialaja bez zarzutow), odpytywalem serwer nazgul.nask.waw.pl, ktory obecnie nie odpowiada na zadne wywolania... jedyna metoda jaka przychodzi mi do glowy, to korzystac ze strony http://whois.dns.pl/cgi-bin/whois.pl i interpretowac wyniki jakies zwraca skrypcik... niestety metoda ta nie jest do konca efektywna... ogranicza sie do 50 odpytan na dobe, a to jednak troche malo.

Znacie moze jakies inne metody szacowania czy domena .pl jest wolna, najlepiej zeby nie bylo ograniczen do ilosci wywolan na dobe, itp.

Z gory dzieki za kazda pomoc.

Pozdrawiam, anas.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
anas

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hejka.

adwol: odnosnie sposobu poprzez odpytywanie serwerow dns i fun. checkdnsrr() to jest to efektywne w przypadku gdy domena .pl istnieje... wtedy czas odnalezienia domeny jest blyskawiczny i odpowiedz o jej istnieniu tez... problem pojawia sie gdy domena nie istnieje... czas na odpowiedz wydluza sie drastycznie... po kilka sekund na odpytanie o jedna domene .pl...

myslalem tutaj o szacowaniu wyniku poprzez dlugosc odpytywania... i przerywaniu go po 2 sekundach funkcja set_time_limit().. ale nie wiem jak ja zaimplementowac do wlasnego kodu...

calosc mam napisana obiektowo - funkcja ktora sprawdza istnienie domen to jedna z metod pewnej klasy... a wewnatrz niej wywolywalbym wlasnie funkcje checkdnsrr() do sprawdzenia istnienia szukanej domeny, po przekroczeniu czasu 2 sekund - przerywane byloby wykonywanie funkcji checkdnsrr() i na tej podstawie wynikiem byloby prawdopodobienstwo tego ze domena jest wolna. Teraz problem polega na tym, jak przerwac wykonywanie sie pewnej funkcji wewnatrz metody klasy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 11:54